У Росії виправдали художницю та ЛГБТ-активістку Юлію Цвєткову: прокуратура негайно оскаржила це рішення

Дата: 25 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Російська прокуратура оскаржила рішення суду про виправдання Юлії Цвєткової, художниці та фемактивістки, захисниці прав ЛГБТ, яку звинуватили в “поширенні порнографії” за розміщення малюнків жіночих тіл в інтернеті.

Про це повідомила її мати Анна Ходирева на своїй сторінці у фейсбуку.

Єлизавета Цвєткова. Джерело: amnesty.org

Тижнем раніше, 15 липня, мисткиню виправдав Центральний райсуд Комсомольська-на-Амурі. Про це також повідомила Ходирева. Це рішення правозахисники назвали “рідкісним тріумфом справедливості над репресіями”.

“Але цей тріумф і звільнення Юлії від переслідувань були болісно короткими. Сьогодні російська влада підтвердила свою палку відданість гнобленню та жорстокості”,сказала регіональна директорка відділення Східної Європи та Центральної Азії Amnesty International Марі Стратерс.

Вона нагадала, що з моменту арешту 2019 року Цвєткова пережила домашній арешт, обмеження на пересування та постійну загрозу багаторічного ув’язнення. Активістка також зіткнулася з репресіями з боку влади через захист прав ЛГБТ, включно з великими штрафами через гомофобне законодавство Росії.

Якщо рішення про виправдання художниці скасують, їй загрожуватиме  до шести років позбавлення волі.

Правозахисники закликали російську владу негайно відмовитися від апеляції на виправдальний вирок і припинити “безглузде знущання з правосуддя, яке поставило життя молодої жінки на паузу майже на три роки”.

Нагадаємо, що Цвєткову звинуватили в поширенні порнографії за публікації малюнків з жіночими статевими органами в пабліку “Монологи вагіни” в російській соцмережі “ВКонтакті” в листопаді 2019 року.

Жінка перебувала під домашнім арештом до березня 2020 року, згодом її відпустили під підписку про невиїзд.

Прокуратура просила засудити росіянку на три роки колонії. Цвєткова провину не визнавала.

В описі групи вконтакті, яку вона адмініструвала, сказано, що паблік створено для зняття “стигми з жіночої фізіології”. У ньому росіянка збирала символічні зображення жіночого тіла.

У липні 2020 року на фемактивістку порушили нову справу про пропаганду гомосексуалізму. Художниця виклала в межах флешмобу картинки, на яких зображено сімейну пару чоловіків-геїв з дитиною. Тоді суд оштрафував її на 75 тисяч рублів за публікацію картинок із представниками ЛГБТ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter