У Росії помер один з найвідоміших радянських дисидентів, правозахисник, критик анексії Криму Сергій Ковальов

Дата: 09 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії 9 серпня на 92-му році життя помер один з найвідоміших радянських дисидентів, правозахисник, ексголова правозахисного центру “Меморіал”, колишній політв’язень Сергій Ковальов.

Про це повідомляється на сторінці центру у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка “Міжнародного меморіалу”

Свого часу Ковальов очолював “Інститут прав людини” – автономну некомерційну організацію, що займається дослідницькою та просвітницькою роботою у сфері прав людини, він є одним з авторів Російської декларації прав людини та громадянина й другого розділу Конституції РФ про права і свободи людини та громадянина.

Сергій Ковальов – вчений-біолог, який встиг поборотися з “лисенківщиною”; один з найвідоміших учасників правозахисного руху в СРСР, який 1969 (!) року увійшов до ініціативної групи із захисту прав людини, був редактором «Хроніки поточних подій»; політв’язень, який відсидів сім років у радянських таборах; державний і громадський діяч пострадянської Росії, послідовно боровся за ті ж принципи на державному рівні: за права людини, проти війни в Чечні, проти насильства і брехні; політичний мислитель, член “Меморіалу” до самого кінця”, – говориться у повідомленні.

Відомий також тим, що 10 серпня 2008 року засудив позицію уряду Росії у грузинсько-південноосетинському конфлікті.

У березні 2010 року підписав звернення російської опозиції “Путін повинен піти”.

2014 року – підтримав звернення проти політики влади Російської Федерації в Криму.

2016 року під час II Кримського форуму у Львові засудив російську анексію Криму.

“Анексія Криму свідомо була вирішена двома простими міркуваннями, які неможливо приховати: а чому не взяти те, що силою можна відібрати. А ще цей крок має на меті не пустити Україну в Європу. Кримська авантюра Росії відрізняється нахабством, масштабністю, несподіваністю. Але це не нова для Росії стратегія, вона починається з 1917 року і до 2014-го, і кінця, і краю їй не видно”, – сказав він, пишуть “Факти”.

Ковальов народився 2 березня 1930 року в Середині-Буді на Сумщині, 1932 року його сім’я переїхала в Підмосков’я.

1954 року закінчив біологічний факультет МДУ імені Ломоносова, згодом захистив науковий ступінь. Автор понад 60 наукових робіт у галузі нейронних мереж.

1966 року організував в Інституті біофізики збір підписів на захист Андрія Синявського і Юлія Даніеля, засуджених за “антирадянську пропаганду”. 1969-го був звільнений з посади завідувача відділу математичних методів в біології міжфакультетської лабораторії МДУ.

У травні цього ж року увійшов до складу першої незалежної правозахисної громадської асоціації “Ініціативна група захисту прав людини в СРСР”.

У грудні 1974 року Ковальова арештували за звинуваченням в “антирадянській агітації та пропаганді”. Через рік його засудили до семи років позбавлення волі та трьох – заслання.

1987 року повернувся до Москви, займався правозахисною діяльністю у Верховній Раді РРФСР, а згодом Держдумі РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter