У Росії оголосили в розшук засновника проєкту журналістських розслідувань The Insider Романа Доброхотова

Дата: 30 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії правоохоронні органи оголосили в розшук засновника проєкту розслідувань The Insider Романа Доброхотова в межах кримінальної справи про незаконний перетин кордону.

Про це повідомляється в телеграм-каналі телеканалу “Дощ” з посиланням на адвокатку журналіста Юлію Кузнєцову.

Роман Доброхотов. Джерело: Alexandre Podrabinek/RFI

Вранці 30 вересня поліцейські обшукали квартиру батьків Доброхотова в Москві.

“Знову вилучають всі телефони та комп’ютери, зараз повезуть на допит”, – написав у твіттері журналіст.

На сайті Федеральної служби безпеки РФ розміщене повідомлення, що Доброхотов незаконно перетнув кордон з Україною в серпні 2021 року. Він у ніч на 1 серпня нібито прибув до прикордонного населеного пункту Колещатівка Воронезької області, а далі “з порушенням чинного законодавства таємно в пішому порядку відбув на українську територію в обхід встановлених пунктів пропуску”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 28 липня силовики провели обшук у Доброхотова у справі про наклеп, у якій журналіст проходить як свідок. Слідчі дії проводилися межах провадження, відкритого за заявою голландського журналіста Максиміліана ван дер Верффа.

За версією силовиків, невстановлена ​​особа не пізніше ніж 12 листопада 2020 року розмістила твіт про “причетність громадянина Голландії Макса ван дер Верффа до дезінформації про збитий “боїнг” МН-17” у твіттері Доброхотова.

Під час обшуку в журналіста вилучили телефони, ноутбук, планшети та закордонний паспорт. Він проходить у справі як свідок. Обшук відбувся також у квартирі батьків редактора The Insider.

Після обшуку Доброхотова забрали на допит у відділення поліції.

The Insider зареєстровано в Латвії. Відоме своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема в співробітництві з групою Bellingcat – про діяльність співробітників ГРУ Росії за кордоном і отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. 23 липня 2021 року видання визнали у РФ “іноагентом”.

Тоді Доброхотов відмовився маркувати журналістські матеріали, як цього вимагає російська влада, і заявив, що новий статус не позначиться на роботі видання.

Наразі журналіст, за даними ЗМІ, перебуває за межами Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter