У Росії на законодавчому рівні заборонили публічне заперечення “вирішальної ролі радянського народу” в перемозі над нацизмом

Дата: 02 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про заборону публічного прирівнювання цілей і дій СРСР до цілей і дій нацистської Німеччини, також документ забороняє заперечення вирішальної ролі Радянського Союзу у визволенні Європи від нацизму.

Текст закону оприлюднено 1 липня на офіційному порталі правової інформації РФ, пише Укрінформ.

Джерело: cdnimg.rg.ru

Ухвалені норми стосуються публічних виступів, “публічно демонстрованих творів”, ЗМІ та інтернету. Поправки внесено до закону “Про увічнення Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років”. Яке покарання очікує на порушників, в оприлюдненому тексті не уточнюється.

Раніше закон критикували російські публічні діячі, пише видання. Зокрема, професор Андрій Зубов наголошував: “Це два тоталітарні режими з дуже схожими методами діяльності, що зафіксовано в самих висловах і Гітлера, і Сталіна в період їхнього зближення, особливо під час підписання пакту Молотова Ріббентропа. Так, ці режими дуже схожі, вони близькі, вони огидні однаково, вони знищили людей неміряно, я не знаю, який знищив більше”.

Нагадаємо, що на початку Другої світової війни, з вересня 1939 року і до червня 1941-го, нацистська Німеччина та Радянський Союз не ворогували. Навіть більше, СРСР напав на Польщу через 17 днів після того, як 1 вересня свою операцію проти цієї держави розпочала Німеччина. А 22 вересня 1939 року гітлерівська Німеччина передала СРСР контрольоване нею місто Брест – у ньому організували спільний німецько-радянський парад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter