У Росії ліквідували найстаршу громадську організацію Татарстану через звинувачення в екстремізмі

Дата: 11 Червня 2022
A+ A- Підписатися
У Татарстані Верховний суд визнав екстремістською організацією та ліквідував Всетатарський громадський центр (ВТГЦ), заснований у 1988 році.
 
Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода “Idel.Реалії”.
 
Голова Всетатарського громадського центру Фаріт Закієв

У січні 2021 року визнати ВТГЦ екстремістською організацією вимагала прокуратура Татарстану. Вона виявила “ознаки екстремізму” у виступах активістів на мітингу вшанування пам’яті жертв захоплення Казані Москвою у XVI столітті.

Крім того, прокуратура стверджувала, що про “екстремістський характер” Всетатарського громадського центру свідчить його статут. Державні судові експерти вивчили документ та дійшли висновку, що діяльність установи “спрямована на пропаганду дій щодо виходу Татарстану зі складу Росії”.

У жовтні 2021 року міністерство юстиції РФ призупинило діяльність ВТГЦ “у зв’язку зі здійсненням ним екстремістської діяльності“. У тому ж місяці проти центру завели адміністративну справу про збурювання ворожнечі до росіян на мітингу. Його учасники критикували включення в конституції поняття “державотворчий народ”, під яким вочевидь маються на увазі росіяни.

Представники Всетатарського громадського центру вимагали, щоб парламент Татарстану прийняв закон, який затверджує татарський народ “державотворчим” у республіці. Прокуратура обвинуватила організацію у протиставленні росіян і татар як колонізованого народу. У цій справі суд зобов’язав центр сплатити 250 тисяч рублів штрафу.

Лідер ВТГЦ Фаріт Закієв відкинув обвинувачення в екстремізмі та заявив, що центр оскаржить рішення суду. Він виїхав з Росії у березні цього року.

Всетатарський громадський центр – найвідоміше громадсько-політичне об’єднання татарського національного руху. Він був заснований у 1988 році. На початку 90-х років організація вимагала надання Татарстану повноцінного суверенітету. Останніми роками ВТГЦ виступав на підтримку особливого статусу республіки, а також на захист татарської мови як державної в регіоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter