Новий закон дозволить генпрокуратурі РФ закривати будь-які медіа без ухвали суду

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Державна дума Росії 24 травня має намір розглянути закон, який дозволить владі визнавати недійсною реєстрацію та акредитацію ЗМІ без ухвали суду та притягувати редакції до відповідальності за повторну публікацію інформації.

Про це повідомляє Комітет захисту журналістів.

Джерело: rusmonitor.com

 

У разі ухвалення законопроєкт надасть генпрокуратурі РФ повноваження свавільно анулювати реєстрацію та ліцензію ЗМІ, просто подавши запит до російського державного медіа-регулятора Роскомнагляд. Тобто можна буде закрити будь-які медіа, які, на думку влади РФ, займаються, наприклад, дискредитацією російських військових, поширенням “неправдивої інформації” про російську армію, розповсюдженням антивоєнних закликів, закликів до мітингів, висловлюють неповагу до влади, поширюють “фейки, що загрожують суспільству” тощо.

Водночас редактор незалежного новинного видання Sota.Vision Олексій Обухов сказав, що таким чином ситуація, коли генпрокуратура може закрити будь-яке ЗМІ просто тому, що їм воно не подобається, буде формально легалізована, хоча такий стан речей в Росії вже давно є фактичним.

Також запропоновані до закону про ЗМІ зміни мають на меті змусити журналістів у РФ нести відповідальність за републікацію інформації з інших медіа. Відповідно до чинного законодавства редакції звільняються від відповідальності за посилання на матеріали інших ЗМІ.

Законопроєкт також надає генеральній прокуратурі право забороняти іноземні ЗМІ в Росії та анулювати акредитації їхніх кореспондентів.

За словами Обухова, законопроєкт не вносить суттєвих змін, а скоріше, “узаконює статус-кво”.

“У Росії не залишилося жодних незалежних ЗМІ в їхньому класичному розумінні, з вебсайтами та репортажами. Всі вони або заблоковані, або призупинили свою діяльність”, — сказав він у коментарі CPJ.

Журанліст додав, що більшість незалежних ЗМІ у РФ перейшли на соцмережі та Telegram, які важче заблокувати.

Також відомо, що 30 травня в Держдумі планується розглянути закон про створення єдиного реєстру іноземних агентів, до якого влада може додати будь-якого журналіста та ЗМІ, які нібито зазнають “іноземного впливу”, без доказів отримання ними грошей з-за кордону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter