У Росії політв’язню Шумкову, який оголосив голодування, відмовили в медобстеженні

Дата: 18 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Політв’язню Олександру Шумкову, який розпочав голодування в російській колонії міста Торжок, відмовили в обстеженні стану здоров’я.

Про це на сторінці у фейсбуку повідомила його тітка Людмила Шумкова

Сьогоднішній лист від Олександра, датований 15 жовтня. Пише, що сподівається, що вчорашній лист до нас дійшов і, що ми в…

Gepostet von Людмила Шумкова am Donnerstag, 17. Oktober 2019

Свою відмову тюремники аргументували тим, що у них нібито немає документів, які свідчили б про хворобу українця. Керівництво колонії приходило до Шумкова, щоб поговорити, проте він відмовився розмовляти.

“Діалог буде, коли Москалькова (російська Омбудсман. – Ред.) приїде в колонію. Пише, що питання до Москалькової є не тільки в нього, а і в інших ув’язнених. Учора при першому медичному обстеженні у зв’язку з початком голодування керівниця медчастини йому сказала, що підстав для відправки його на обстеження немає, оскільки немає документів про хвороби. А постійні головні болі – це не привід”, – розповіла тітка політв’язня. 

Як відомо, нещодавно Олександр Шумков оголосив голодування. Він вимагає від Росії припинити шантаж України та не використовувати політв’язнів у своїх власних цілях. Також українець вимагає візиту російської Омбудсманки Тетяни Москалькової, яка ігнорує прохання про надання медичної допомоги політв’язню. 

Нагадаємо, що про зникнення Олександра Шумкова стало відомо в серпні 2017 року. Офіційно російські силовики затримали його у вересні того ж року. Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “зокрема в бойових діях у зоні АТО”. Російські силовики погрожували хлопцю розправою за національність та політичні переконання.

Рідні Шумкова неодноразово розповідали, що самі вирішують проблеми політв’язня, а інформацію про стан його здоров’я та місце перебування вони отримують від російських правозахисників та небайдужих до долі хлопця людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter