У Росії бізнесмен і активіст Михайло Іосилевич отримав реальний строк за співпрацю з “небажаною організацією”

Дата: 29 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії бізнесмена, активіста, настоятеля пастафаріанського храму (Церква Летючого Локшинного Монстра — Church of the Flying Spaghetti Monster. — Ред.) Михайла Іосилевича посадили за співпрацю з “небажаною” організацією.

Його негайного звільнення вимагає міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Суд на Михайлом Іосилевичем. Джерело: whatisyournameinsider.com

Іосилевича осудили на 1 рік і 8 місяців колонії-поселення у справі про співробітництво з нині неіснуючою організацією “Открытая Россия”, засновником якої виступав російський опозиціонер Михайло Ходорковський. Це перший реальний вирок, винесений російським судом за статтею 284.1 Кримінального кодексу РФ.

З урахуванням часу утримання в СІЗО підприємець проведе у колонії близько трьох місяців.

Кримінальну справу проти Іосилевича порушили 29 вересня 2020 року. Підставою для цього стали два протоколи за співпрацю з “Открытой Россией”, яку 2017 року визнали “небажаною”.

За версією слідства, чоловік надав у храмі пастафаріанців приміщення для проведення заходу щодо навчання спостерігачів на виборах до місцевої думи “з метою зазіхання на основи конституційного устрою”. Також він нібито організував семінари “Открытой России” у Нижньому Новгороді.

У межах справи силовики проводили обшуки у Іосилевича, чотирьох громадських активістів і журналістки місцевого видання Koza.Press Ірини Славіної.

Славіна згодом здійснила акт самоспалення біля будівлі місцевого МВС на знак протесту проти тиску влади.

Пізніше щодо Іосилевича порушили ще дві кримінальні справи: про нібито погрози телефоном свідку Ярославу Грачу, а також через те, що чоловік не повідомив міграційну службу РФ про наявність ізраїльського громадянства.

Прокурор просив суд призначити обвинувачуваному 4,5 року колонії-поселення, оштрафувати на 150 тисяч рублів та стягнути один мільйон рублів компенсації на користь Грача. Захист наполягав на виправданні підприємця.

Директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стратерс сказала, що закон, за яким засудили активіста, є відвертим приводом для репресій і посягання на свободу слова. Іосилевич не вчинив жодного міжнародно визнаного злочину і має бути негайно і беззастережно звільнений, заявила вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter