У росіян є проблеми з насильницькою паспортизацією українців на всіх тимчасово окупованих територіях − українська розвідка

Дата: 20 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Закриті звіти російських силовиків засвідчують, що Кремль має великі проблеми з насильницькою паспортизацією українців на всіх тимчасово окупованих територіях.

Про це під час брифінгу на тему “Ситуація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) у 2023 році та виклики 2024 року” в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив представник ГУР Андрій Юсов.

Андрій Юсов

За його словами, закриті звіти передають так звані російські силовики на ТОТ в центр.

“Це структури, які відповідають за репресивну політику, незадовільний стан підготовки, невиконання тих завдань, які кремлівський режим ставить перед окупаційними адміністраціями в контексті підготовки до цього фарсу, який вони називають президентські вибори. Мова йде, зокрема, про провал паспортизації, попри шалений тиск, попри репресії, попри те, що під російську паспортизацію буквально заганяють різноманітними інструментами – прямим тиском, прямими репресіями, а також прямими заходами через неможливість влаштуватись на роботу, отримати різноманітні довідки, переоформити майно, авто чи землю”, – пояснив Юсов.

Він також прокоментував, що Кремль не задоволений цими результатами і проводить часткову ротацію й звільнення з посад людей, які відповідають за ці процеси.

Крім того, силовики й окупаційні адміністрації звітують про незадоволеність місцевого населення підготовкою окупантів до зимового періоду, незадовільним станом ЖКГ та фіксують зростаючі проукраїнські настрої, відзначив Юсов. Через це в закритих звітах російські окупанти фіксують зростання руху опору на ТОТ та просять Кремль збільшити кількість представників Росгвардії на ТОТ.

Юсов також повівдомив, що попри великий контингент окупаційної армії на ТОТ, загарбники просять збільшити кількість Росгвардії, кількість представників ФСБ і спецслужб для контролю місцевого населення. Вони звітують Москві, що наявний контингент, а там лише Росгвардії понад 35 тис., не рахуючи спецслужб, не може задовольнити проведення так званих виборів згідно з поставленими задачами і навіть намалювати готовий результат.

“Тобто в цілому попри репресії, попри порушення прав людини, геноцидні практики, насильницькі дії, ворог досі не може встановити контроль над місцевим населенням і тим більше не може забезпечити його лояльність”, – наголосив Юсов.

Відповідаючи на питання щодо роботи російських спецслужб на ТОТ, він повідомив, що вони працюють по суті як каральні органи.

“Якщо зазвичай, коли ми виявляємо роботу спецслужб, то це контрдиверсійна, контртерористична робота, так мало би бути в цивілізованих країнах, то функцією російських загарбників, представників ФСБ, інших структур Росгвардії є власне залякування місцевого населення, придушення протестних настроїв. В цілому вони розуміють, що переконати і забезпечити лояльність українців на окупованих територіях вони не змогли. Ця задача провалена. А це означає посилення подальшого тиску на всіх ланках, включно із закладами освіти”, – повідомив представник розвідки, додавши, що фіксуються каральні дії окупантів навіть проти дітей та підлітків.

Також Андрій Юсов твердить, що росіянам на ТОТ не здатні боротися з українським підпіллям, тому вдається до різних методів його пошуку.

“Окупанти зрозуміли, що базові методи пошуку підпілля не працюють. Після того, як вони зрозуміли, що фізичні блокпости, які знаходяться по містах, є неефективними, в другому півріччі 2023 року окупанти запустили так звані мобільні блокпости, які складаються з двох автомобілів, що пересуваються містами і можуть стати в будь-якому місці та облаштувати тимчасовий пункт”, – розповів він.

Він додав, що правил проходження перевірки не існує. Якщо людина не сподобалась, або щось не так сказала, або сама наявність українського паспорту і відмова від російського паспорту – для російських спецслужб вже є причина відправити людину на підвал і піддати тортурам.

“Ці тортури можуть тривати від тижня до двох місяців”, – сказав представник Сил спеціальних операцій.

За даними Національного спротиву, у деяких медичних закладах на ТОТ росіяни відкрили спеціальні відділення для оформлення російських паспортів, де можна подати заявку. Також окупанти вимагають російський паспорт для “переоформлення” договору на електроенергію, і якщо його не нададуть протягом 30 днів, то квартиру відключать від електромережі. 

Крім того, росіяни вимагають від комунальників та інших посадовців свій паспорт для оформлення банківської картки, щоб отримати заробітну плату. Також без російського паспорта неможливо на ТОТ влаштувати дитину до шкільних освітніх закладів чи вступити до “університетів”, які створили окупанти. 

19 січня 2024 року Центр національного спротиву закликав місцеве населення допомагати Силам оборони України пришвидшувати деокупацію регіонів і передавати інформацію про пересування або розташування російських окупантів.

Як відомо, на ТОТ росіяни вдаються до нового методу примусової паспортизації та контролю за місцевим населенням. Так, вони планують ввести обов’язкову верифікацію з паспортом користувачів інтернету. Тобто всі користувачі повинні мати паспорт РФ, аби мати змогу й надалі отримувати послуги. Водночас це посилить контроль за місцевими мешканцями, адже ворог постійно шукає та оновлює базу “нелояльних громадян”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter