У російській в’язниці помер 71-річний українець, якого звинувачували у “шпигунстві”

Дата: 11 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У російській в’язниці помер 71-річний громадянин України Віктор Демченко, якого звинувачували у “шпигунстві” та “участі у терористичній організації”: ймовірно, це сталося у СІЗО на території Ростовської області.

Про це повідомили в російській правозахисній організації “Меморіал”.

Інформація щодо припинення справи через смерть обвинуваченого з’явилася на сайті Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону, уточнили в повідомленні.

Про фігуранта справи і звинувачення проти нього відомо дуже мало. Демченко народився 1952 року в Моспиному на Донеччині, де й проживав. З 2014 року цей населений пункт окупований Росією і контролюється терористичним угрупованням “ДНР”. Невідомо, чи мав чоловік близьких родичів і на якій території.

У Росії українця звинувачували за статтями “Шпигунство”, “Участь у терористичній організації” та “Незаконне зберігання зброї чи боєприпасів”. Справа щодо нього надійшла до суду наприкінці серпня 2023 року, відбулося сім засідань по суті.

Підсудні за цією категорією справ перебувають у ростовських СІЗО, пояснили в “Меморіалі”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в новочеркаському СІЗО 10 лютого 2023 року помер 61-річний кримський політв’язень Джеміль Гафаров. Згідно з висновком судмедекспертизи, до смерті від серцево-судинної недостатності призвела атеросклеротична хвороба серця.

Експерти встановили, що кримський татарин страждав на гіпертрофію, дистрофію печінки, нирок та підшлункової. Гафаров скаржився на недуги лікарям та керівництву СІЗО ще 2021 року, утім, замість повноцінного лікування, як заявив тоді політв’язень, йому давали валідол.

У висновку лікарів ідеться про ще два діагнози: постінфарктний кардіосклероз та фрагментація міокарда. Вони розвинулися через серцевий напад, який у листопаді 2022 року в СІЗО переніс Гафаров. Відтоді він майже не вставав з ліжка і страждав від болю у грудях.

Загиблий скаржився на здоров’я за місяць до смерті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter