У російській колонії без належної медичної допомоги помер українець – правозахисники

Дата: 07 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У колонії РФ через відсутність належної медичної допомоги помер громадянин України Володимир Здоренко.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на провідного експерта Регіонального центру прав людини Романа Мартиновського.

 
За словами Мартиновського, Володимир Здоренко, 1971 р.н. помер вранці 5 лютого у ВК-1 Адигеї (РФ). Українця засудили в Криму за крадіжку. Попри порушення Міжнародного гуманітарного права, його у 2019 році вивезли до Росії, для відбування покарання.
У місцях позбавлення волі ув’язненого заразили ВІЛ-інфекцією. Здоренку не було надано необхідну медичну допомогу, що також є порушенням Міжнародного гуманітарного права, зазначають правозахисники.
В який момент його заразили, саме в колонії чи в СІЗО не дуже розуміло, бо це все відбулося дуже швидко. Але він (Здоренко. ред) говорив, що у нього жодних проблем зі здоров’ям не було до моменту затримання й у вироку немає жодних посилань на те, що в нього є якісь тяжкі захворювання. Ну і потім, коли затримують вони ж перевіряють і не один раз, коли в СІЗО поміщають. А оскільки на момент затримання у нього ніяких тяжких захворювань не було. Ми можемо зробити висновок, що він отримав цю хворобу перебуваючи під владою держави-окупанта”, ‒ пояснює Роман Мартиновський у коментарі виданню ZMINA.
 
Правозахисник вважає, що затриманого перемістили до Росії саме тому, що виявили у нього ВІЛ-інфекцію, адже в Криму немає пенітенціарних закладів, де можуть утримувати людей з подібними захворюваннями. 
 
” На момент, коли Здоренка вивозили, мабуть, вони вже знали, що в нього є ВІЛ. Тому що в принципі, він міг залишитися і в колонії в Сімферополі. Але його чомусь вивезли. І я підозрюю, що вивезли, тому що вже знали, що він хворий. Швидше за все він це захворювання отримав у СІЗО”, ‒ додає Мартиновський.
 
Як зазначають правозахисники, російська влада систематично порушує міжнародне гуманітарне право в частині правил поведінки держави-окупанта на окупованій території півострова. 
 
Те, що мешканців Криму відправляють на територію РФ для відбування покарань, це є порушенням статті 76-ї (IV) Женевської конвенції. У ній прямо сказано, що особи, які засуджені на певній території мають там і відбувати покарання. Ця ж сама стаття говорить про те, що особи які є під захистом РФ, а до них належать усі особи, які не є громадянами Росії, тобто опинилися під владою держави-окупанта, вони не можуть утримуватися разом із громадянами держави-окупанта. Тобто має бути забезпечене роздільне утримання і на окупованій території, і якщо вже вони вивозять на територію свою власну, і роблять порушення, то хоча б їх утримували їх окремо. Але й цього не відбувається”, ‒ зазначає Мартиновський.
 
За підрахунками правозахисників станом на квітень 2020 року близько 9 тисяч кримчан незаконно відправили до Росії для відбування покарань. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter