У РФ заблокували рахунки російського бюро “Радіо Свобода”

Дата: 15 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Москві заблокували банківські рахунки ТОВ “РВЄ/РС”, яке в Росії представляє Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода і, зокрема, Російську службу Радіо Свобода.

Як зазначає видання, про це стало відомо після візиту представників Головного управління служби судових приставів РФ до московського бюро “Радіо Свобода” 14 травня.

Із січня по травень 2021 року Роскомнагляд склав і спрямувала до суду 520 протоколів нібито про порушення нових правил маркування публікацій Радіо Свобода і його проєктами в Росії та окупованому Криму, що були внесені Міністерством юстиції Росії 2017 року до переліку медіа-“іноземних агентів”.

Судові виконавці відвідали редакцію 14 травня і розпочали процедури виконавчого провадження стосовно виплати накладених штрафів, а також  інвентаризацію майна московського бюро. Московському банкові, в якому відкрито рахунки “Радіо Свобода” в Росії, передано наказ арештувати і заморозити їх, щоб домогтися сплати частини штрафів.

Загальний розмір штрафів, накладених на “Радіо Свобода” і його проєкти, становить близько 70 мільйонів рублів (нині понад 26 мільйонів гривень). Компанія РВЄ/РС оскаржує всі призначені штрафи в передбаченому російським законодавством порядку, проте з більш ніж 250 поданих наразі апеляцій суд не задовольнив жодну.

Компанія РВЄ/РС також звернулася до Європейського суду з прав людини з проханням як запобіжний захід заборонити Росії стягувати ці штрафи.

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова на брифінгу 13 травня заперечувала попередні заяви представників США, що дії Москви проти “Радіо Свобода” порушують права журналістів. За її словами, ці обмеження є свідченням того, що Росія робить усе задля того, щоб плюралізм ЗМІ “на практиці був невід’ємним елементом по-справжньому вільного суспільства“, а заяви з американського боку, мовляв, “демонструють істинну роль РВЄ/РС як рупорів державної пропаганди США“. Вони ще раз підтверджують, що визначення цієї медіакомпанії як іноземного агента “було присвоєно правильно і підстави для цього є“.

Заяву Захарової відкинув президент РВЄ/РС Джеймі Флай, який наголосив, що компанія продовжить боротися з “цими намаганнями Кремля цензурувати незручну правду“.

Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter