У разі загибелі військовослужбовців, їхні репродуктивні клітини не утилізовуватимуть – МОЗ

Дата: 27 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У разі загибелі військовослужбовців клініки не утилізовуватимуть їхні репродуктивні клітини, що зберігаються в кріобанках.

Про це повідомили голова Комітету з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький та пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Джерело: pittsburghcryobank.com

“Верховна Рада забезпечить захист інтересів захисників та їхніх родин. Ми забезпечимо прийняття всіх необхідних законодавчих норм, щоб памʼять про загиблих Героїв жила не лише в назвах вулиць і памʼятних табличках, а й в їхніх дітях”, – зазначив Радуцький.

Радуцький уточнив, що закон 3496-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство)” стосувався військовослужбовців, які через травму втратили можливість мати дітей.

Питання загиблих захисників у документі не враховане, бо це, як пояснив Радуцький, суперечило статті 248 Цивільного кодексу України, яка передбачає припинення представництва за довіреністю після смерті довірителя.

Як запевняє посадовець, до 23 березня 2024 року (дата, коли обговорюваний закон має вступити в дію) Рада ухвалить зміни до Цивільного кодексу, що враховуватимуть інтереси сімей загиблих воїнів.

Слова посадовця підтвердили й у Міністерстві охорони здоров’я. Там запевнили, що МОЗ спільно з народними депутатами вже веде відповідну роботу, аби усунути цю законодавчу колізію.

“Кріобанки НЕ будуть утилізувати заморожений біоматеріал загиблих військових. Держава зацікавлена у продовженні роду усіма українцями… В березні набере чинності прийнятий парламентом закон, який дозволяє родинам військових безоплатно зберегти репродуктивні клітини та використати їх для продовження роду наших захисників. Те що в цьому законі не передбачено такої ж можливості для тих, хто загинув – законодавча колізія, яку буде усунено у найкоротші терміни”, – зазначили у пресслужбі відомства.

Зміни до Цивільного кодексу плануються як невідкладна поправка на найближчому засіданні ВР.

До 23 березня закон 3496-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство)” ще не діятиме, тож клініки не будуть утилізовувати сперму й яйцеклітини загиблих захисників і захисниць. До цього часу депутати мають внести зміни, які унеможливлять це й після 23 березня.

Нагадаємо, що ухвалений торік Верховною Радою закон, що дозволяє військовим безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини в кріобанках за державний кошт, планують змінити або скасувати. Адже він містить норму про знищення збережених статевих клітин у разі смерті військовослужбовця, яка обурила громадськість.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter