У Раді хочуть заборонити іноземним державам впливати на державну політику України

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні хочуть на законодавчому рівні заборонити вплив іноземних держав, міжнародних організацій і фінансованих з-за кордону громадських активістів на державну політику країни: зокрема, люди, які отримують гроші з-за кордону, не зможуть фінансувати вітчизняні політичні кампанії, ЗМІ та брати участь в управлінні країною.

Інформація про реєстрацію проєкту постанови №6009 “Про Декларацію Верховної Ради України щодо необхідності вжиття заходів стосовно негайного відновлення державного суверенітету у сфері державного управління” розміщено 8 вересня на сайті парламенту, але без тексту самого документа.

Джерело: slovoidilo.ua

Водночас ініціатор законопроєкту, нардеп від групи “Партія “За майбутнє” Антон Полякову своєму телеграм-каналі виклав скриншоти з текстом.

“Влада багато говорить про народовладдя і захист суверенітету, а тим часом Україною керують посли G7, МВФ і незрозуміло ким фінансовані “громадські активісти”. Сьогодні зареєстрував у парламенті Декларацію про відновлення суверенітету України у сфері держуправління”, – написав він.

Парламентар серед іншого пропонує заборонити іноземцям обіймати держпосади в Україні, зокрема шляхом отримання українського громадянства, не відмовляючись від іншого. Також їм заборонять бути членами конкурсних комісій і добирати для України посадовців, суддів і будь-яких інших службовців.

Іноземних послів у разі втручання у внутрішні справи України Поляков запропонував оголошувати персонами нон ґрата.

Також у тексті проєкту постанови прописано заборони для Кабінету Міністрів і президента України на співпрацю з міжнародними організаціями та грантовими активістами.

У документі йдеться про те, що в разі його ухвалення всі законодавчі норми, які йому суперечать, автоматично втратять юридичну силу й Кабмін буде зобов’язаний у тримісячний термін подати до законодавства відповідні поправки.

Поляков упевнений, що так можна буде “припинити практику зовнішнього втручання в управління країною”.

Нагадаємо, що в травні 2020 року народний депутат Олександр Дубінський зареєстрував подібний законопроєкт №3564 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об’єднань з іноземною підтримкою)” – фактично законопроєкт про так званих іноземних агентів. У липні нардеп зареєстрував його продовження – проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення оприлюднення інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань (№ 3936).

За аналізом експертів ZMINA, норми першого законопроєкту фактично унеможливлювали нормальне існування громадянського суспільства. Адже, крім ускладнення фінансової звітності, фактично пропонувалося ставити тавро “іноземні агенти” на кожному матеріалі організації, а до керівників громадських об’єднань з іноземною підтримкою та їхніх партнерів – застосовувати таку собі люстрацію, обмежуючи їхнє право обіймати високі посади в державних органах і на підприємствах. Також законопроєкт вимагав звільнити всіх колишніх працівників неурядових організацій, які вже працюють на таких посадах, і запроваджував обов’язкову перевірку керівників громадського об’єднання на поліграфі.

Станом на 9 вересня 2021 року законопроєкт №3564 не перебував на порядку денному ВР, його статус на офіційному сайті парламенту – “опрацьовується в комітеті”; законопроєкт №3936 21 лютого 2021 року був внесений до порядку денного парламенту, наразі його статус  – “опрацьовується в комітеті”.

Повний аналіз обох документів надала правова аналітикиня ZMINA Олена Виноградова в матеріалі

“Грантожери” vs депутати

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter