У Раді готують звернення із закликом до світу визнати режим Лукашенка міжнародною загрозою

Дата: 02 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді готують звернення із закликом до міжнародних організацій визнати режим самопроголошеного Олександра Лукашенка в Білорусі загрозою міжнародній безпеці. 

Про це Інтерфаксу-Україна повідомив перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко

Депутати планують звернутися до Організації Об’єднаних Націй, Європейської комісії, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів держав світу.

Вони пропонують засудити дії білоруської влади за посадку літака з опозиційним журналістом Романом Протасевичем та росіянкою Софією Сопегою на борту, а також за безпрецедентне переслідування опозиції, журналістів і репресії проти народу Білорусі. Міжнародні організації закликають посилити тиск на режим Лукашенка, а також виступити з вимогою до білоруської влади звільнити всіх політичних в’язнів та припинити утиски.

“Щойно він (проєкт постанови. – Ред.) пройде комітет, думаю, відразу ж можна буде і в залу виносити. Я не кажу, що стосовно цього (голосування за проєкт постанови. – Ред.) є рішення фракції. Його, напевно, і не може бути з приводу цього питання, тому що воно дуже ідеологічне. Тобто певна кількість депутатів не підтримуватиме. Але більшість фракції підтримає: думаю, 200 голосів ми дамо під це”, – розповів Корнієнко. 

Заступник голови фракції “Слуга народу” додає, що не йдеться про втручання України в політику іншої держави, адже Україна має політично реагувати “на вияви міжнародного авіаційного тероризму і питання, які йдуть урозріз із дотриманням прав людини і правосуддя”.

Нагадаємо, що 23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали засновника, екс головного редактора опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме цей канал був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Із серпня минулого року тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. Сотні людей у країні визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter