Рада проголосувала за реформування прокуратури

Дата: 19 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала проєкт закону про реформування органів прокуратури (№1032), який вніс президент Володимир Зеленський. 

За законопроєкт у другому читанні і в цілому проголосували 259 депутатів, повідомляє сайт ЦПК.

Відповідно до тексту, Генпрокуратура стає Офісом генерального прокурора, регіональні прокуратури  – обласними, місцеві прокуратури окружними, а військові прокуратури взагалі ліквідовуються. Водночас передбачено можливість створення спеціалізованих прокуратур.

Президентський законопроєкт передбачав оптимізацію штату до 10 тисяч осіб, однак у фінальній редакції цю пропозицію вилучено. Раніше генпрокурор Руслан Рябошапка повідомив, що штат усе одно будуть оптимізувати і без змін до закону, але після здійснення аудиту

Також відбудеться загальна атестація всіх чинних прокурорів: її здійснюватимуть спеціальні кадрові комісії у два етапи – іспит із практичним завданням та співбесіда. У системі залишаться лише ті, хто успішно складе атестацію. Ці прокурори матимуть право на підвищення оплати праці, яка відбуватиметься поетапно.

Відповідно до тексту, зупиняється діяльність Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів до 1 січня 2021 року, а чинні члени КДКП фактично звільняються. На цей час розгляд дисциплінарних справ перекладається на кадрові комісії, які будуть діяти в Офісі генпрокурора та обласних прокуратурах. 

Кадрові комісії також тимчасово відповідатимуть за атестацію та добір нових прокурорів на вакантні посади. Склад кадрових комісій та порядок їхньої роботи також визначить генпрокурор.

Очільник Генпрокуратури, згідно із законопроєктом, отримує право звільняти прокурорів Офісу генпрокурора та адміністративних посадовців без жодних погоджень з Радою прокурорів, як це передбачено зараз.

Крім того, законопроєкт закладає основи для електронного документообігу, який має витіснити неефективну паперову тяганину.

“Загалом позитивні зміни. Будемо стежити за реалізацією”, – коментує ЦПК на своїй сторінці у фейсбуку.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter