У прифронтових населених пунктах Донеччини досі залишаються понад 50 дітей – Верещук

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

З прифронтових районів Донецької області впродовж минулого тижня евакуювали 70 дітей. Однак ще 56 дітей досі лишаються в населених пунктах, біля яких ведуться активні бойові дії.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” із посиланням на віцепрем’єр-міністерку – міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук.

Лиман, Донецька область. Травень, 2022 рік.

За її словами, наразі примусова евакуація дітей ведеться із 21 населеного пункту Донеччини.

 “Ми щодня отримуємо звіти про кількість дітей, які залишаються. До прикладу, станом на сьогоднішній ранок у 21 пункті Донецької області залишається 56 дітей. Якщо порівняти, то минулого тижня було 126. Тобто 70 дітей нам вдалося вивезти“, – зазначила Верещук.

Пізніше у національній поліції повідомили, що евакуаційний екіпаж  “Білий Янгол” в Авдіївці розшукав ще дві родини, в яких є діти 5 і 16 років, та вмовив їх евакуюватися.

Як заявила Верещук, ворожа пропаганда зробила усе, щоби люди зневірилися, не мали об’єктивної інформації, і, очевидно, не розуміли, що відбувається. Але якщо вони розуміють, куди їдуть і що їх чекає, то охоче згоджуються на евакуацію.

Наше завдання як влади зробити так, щоб люди розуміли, що відбувається, об’єктивно оцінювали ступені ризику, особливо для дітей, особливо для тих, хто не може про себе подбати самотужки й евакуюватися”, – додала вона.

Віцепрем’єрка також поінформувала, що регіональна примусова евакуація дітей триває у прифронтових селах Херсонщини та Запоріжжя.

У нас на сьогодні також є обов’язкова евакуація на Херсонщині. Регіональна обов’язкова евакуація із прифронтових сіл, таких як Козацьке і решта. Там теж вона відбувається, і люди їдуть, знаючи, куди вони їдуть, тобто це Закарпаття, це Одеська область та інші регіони нашої держави. Якщо ми говоримо про Запоріжжя, то там є також сіра зона: Оріхове, Гуляйполе та інші населені пункти, звідки проводиться обов’язкова евакуація дітей“, – підсумувала міністерка.

Нагадаємо, ювенальні прокурори Донецької обласної прокуратури розпочали досудове розслідування за фактами депортації місцевих родин з Бахмута.

Зі ЗМІ й проросійських телеграм-каналів прокурори дізнались, що 16 квітня 2023 року представники так званої ПВК “Вагнер” депортували з Бахмута дві родини місцевих мешканців із двома неповнолітніми дітьми. Крім того, упродовж 17–18 квітня 2023 року з Бахмута озброєні “вагнерівці” вивезли у невідомому напрямку ще дві сім’ї з маленькими дітьми. Загалом незаконно депортовано трьох хлопчиків та одну дівчинку, йдеться у повідомленні відомства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter