У проєкті рішення ПАРЄ щодо санкцій проти Росії немає згадки про порушення прав людини на Донбасі та в Криму

Дата: 29 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У попередньому проєкті рішення щодо оскарження повноважень російської делегації через порушення зобов’язань перед Радою Європи немає згадки про порушення прав людини з боку РФ у Криму, на Донбасі та в самій Росії.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Як зазначають журналісти, автором документа став один із ключових лобістів Росії в ПАРЄ – нідерландський політик Тіні Кокс. 

“Зміст (документа. – Ред.) відповідає очікуванням, зважаючи на автора. Він пропонує уникнути накладання на РФ будь-яких обмежень та стверджує, що Росія показала прогрес у виконанні вимог ПАРЄ”, – наголошують у виданні. 

У проєкті, зокрема, йдеться про те, що в червні 2019 року ПАРЄ вирішила відновити права російської делегації, “закликавши її до змістовного діалогу щодо виконання зобов’язань”, та запланувала розгляд окремої доповіді щодо дій РФ. Підготування цієї доповіді ще триває, і “російська делегація повноцінно співпрацює з моніторинговим комітетом”.

Серед ознак того, що Росія розв’язує проблеми, через які вона перебувала під санкціями, у документі згадують такі: 

  • обмін ув’язненими;
  • повернення українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки;
  • відновлення платежів Росії до бюджету Ради Європи.

“Російська Федерація сплатила всі свої внески в бюджет Ради Європи… Наразі не сплачено відсотки (за час затримки платежів), які є предметом спору в Комітеті міністрів Ради Європи”, – йдеться в проєкті рішення ПАРЄ.

Водночас у документі, який уже пройшов попереднє схвалення в моніторинговому комітеті, відсутні будь-які згадки про численні порушення прав людини з боку РФ – як в анексованому Криму, так і на Донбасі, про систематичні утиски прав людини в самій Росії, про наміри РФ змінити конституцію, щоб, зокрема, не виконувати рішень ЄСПЛ.

“Асамблея підкреслює, що вона є найважливішою панєвропейською платформою, де може відбуватися політичний діалог з РФ щодо її зобов’язань за Статутом Ради Європи і де Російську Федерацію можна притягнути до відповідальності на базі принципів та цінностей Ради Європи”, – констатує проєкт рішення і пропонує затвердити повноваження делегації РФ без жодних санкцій та обмежень.

Нагадаємо, що в перший день зимової сесії ПАРЄ депутати асамблеї зупинили автоматичне затвердження повноважень російської делегації.

Як відомо, Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж ПАРЄ, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

Проте в червні минулого року асамблея ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України. Це рішення підтримали тоді 118 депутатів, а 62 – проголосували проти. Того ж дня на знак протесту проти повернення Росії українська делегація призупинила участь у роботі асамблеї, крім питань, пов’язаних з позбавленням повноважень російської делегації.

Згодом у доповіді моніторингового комітету ПАРЄ щодо повноважень російської делегації серед вимог та закликів до Росії журналісти не знайшли пунктів, пов’язаних з питаннями окупованого Криму та військової агресії на Донбасі. Проте в документі залишили питання сплати Росією внесків. 

Наприкінці минулого року Венеційська комісія дійшла висновку, що ПАРЄ не зобов’язана відмовляти у визнанні повноважень депутатів з держави-члена РЄ, яка анексувала частину іншої держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter