У Празі відкрили центр супроводу українських біженців, де, зокрема, проводитимуть навчання для молоді

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

10 січня в Празі відкрили Центр допомоги та підтримки “Мрія”, де надаватимуть інформаційну допомогу щодо здоровʼя, освіти та житла, а також проводитимуть навчання для дітей та молоді до 25 років. 

Про це пише “Радіо Свобода”.

Фото: Радіо Свобода

“У центрі українські біженці в індивідуальному порядку можуть отримати консультацію медиків щодо будь-яких питань, пов’язаних з чеською медициною: від того, яка довідка потрібна для дитини в табір, до того, як годувати дитину груддю. Також тут можна отримати допомогу у виборі сімейного лікаря та в оформленні медичного страхування”, – йдеться в повідомленні.

Також у закладі працюють перекладачі, юристи та психологи, а для дітей організували окремий дитячий куточок та гуртки. Батьки можуть залишати дитину на кілька годин у дитячому куточку, де нею опікуватимуться кваліфіковані вихователі та вчителі.

Для підлітків у центрі працює вчитель, який допомагатиме школярам з виконанням домашніх завдань та вивченням чеської мови. Окремо працюватиме підготовка дітей п’яти-шести років до школи.

Також у центрі організували мультипростір, яким вільно можуть користуватися підлітки та молодь від 15 до 25 років. Тут можна користуватися комп’ютерами, дивитися кіно, а також брати книжки з бібліотеки. Крім того, доступні для вивчення кілька курсів – чеська мова, IT, робота в соціальних мережах та працевлаштування.

У центрі можна отримати гігієнічні пакунки та розвивальні матеріали для дітей. Гуманітарну допомогу – їжу, одяг та продукти – можна буде отримати в іншому центрі, який планують відкрити наприкінці січня.

Нагадаємо, що українці, які виїхали до Чехії, мають право на такі самі безоплатні послуги в межах державної програми медичного страхування, як і громадяни Чехії. Для українських біженців, які не мають роботи, медичне обслуговування є безоплатним – його сплачує чеська держава.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter