У попередньому рішенні РНБО щодо криміналітету припустилися помилок відносно 108 осіб – Данілов

Дата: 16 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У рішенні Ради національної безпеки та оборони була допущена помилка відносно 108 осіб, яких внесли  до санкційних списків кримінальних авторитетів та “злодіїв у законі”. Восьмеро співробітників МВС, причетних до оформлення відповідних документів, були покарані.

Про це 15 жовтня під час брифінгу повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Олексій Данілов. Фото: “Укрінформ”

Була доповідь міністра внутрішніх справ. На превеликий жаль, в рішенні РНБО які готувалися раніше, були свідомі чи несвідомі помилки відносно 108 осіб, які ми вже виправили. Міністр проінформував, що 8 людей, які були причетні до оформлення цих документів, понесли покарання. Частина з них звільнена з лав Міністерства внутрішніх справ, дві людини понижені в ієрархії роботи цього міністерства“,– сказав секретар РНБО.

Олексій Данілов також повідомив, що РНБО доручила міністру внутрішніх справ провести додаткову перевірку стосовно 9 осіб зі згаданого списку санкцій.

Було прохання людей, які переймаються питанням волонтерів, наших батальйонів, стосовно 9 осіб, які були внесені в цей список. Їх бачення – що треба провести додаткову перевірку цих осіб. Є протокольне доручення міністру зробити таку перевірку і, в разі необхідності, внести на найближче засідання РНБО відповідні пропозиції стосовно цих осіб, які мають пройти додаткову перевірку ще й Міністерства внутрішніх справ“, – сказав Данілов.

Секретар РНБО також зазначив, що стосовно кримінальних авторитетів і злодіїв у законі “продовжується робота“.

Народна депутатка від партії “Голос” Олександра Устінова привітала таке рішення РНБО. За її словами люди, які несправедливо потрапили до списку “злодіїв у законі” тепер зможуть спокійно жити зі своїми сім’ями в Україні, а ті хто сфальсифікував документи мають бути не просто звільнені, а потрапити за ґрати.

108! людей, яких орли Авакова внесли туди (до списку ред.) незаконно з різних причин. Деяких – бо добровольці, і спрацювали російські спецслужби і дуже вже треба було добитися їх екстрадиції з України в лапи ФСБ. Деяких – внесли за “бабло” конкуренти по бізнесу, та ще багато цікавих моментів. Ще 4,5 місяці тому я почала писати і підіймати цю тему в ЗМІ, а пізніше з’ясувала, що списки було 2 – один, який проголосувало РНБО і другий, який підписав Президент. Фальсифікація документів відбулася на найвищому державному рівні, коли Аваков і Ко прибирали зі списків реальних ворів за гроші, а натомість вносили тих, кого там хотіли бачити. Саме так з переліку пропали реальні кримінальні авторитети, а з’явилися добровольці. 4,5 місяці походів по всім кабінетам цієї країни, сотні запитів і статей, але справедливість таки є!”, – наголосила Устінова.

Нагадаємо, раніше представники коаліції “Правозахисний порядок денний” заявили, що Указ президента України №203/2021 від 21 травня 2021 року, який ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони України (РНБО) від 14 травня 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” підриває фундаментальні принципи права, грубо порушує Конституцію та міжнародні угоди, ратифіковані Україною, становить серйозні загрози правам людини та основоположним свободам, а також має ознаки узурпації влади в державі.

За словами голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, українське законодавство передбачає тільки один випадок, коли санкції можуть запроваджуватися проти українських громадян і компаній, а саме – щодо суб’єктів, які ведуть терористичну діяльність. Через це, на її думку, низка рішень РНБО, зокрема щодо “контрабандистів” та “злодіїв у законі”, є свавільними та порушують закон, адже в цьому разі не йдеться про терористичну діяльність.

За словами директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, санкційний список у рішенні РНБО від 14 травня становить 674 позиції й містить групу осіб, до яких санкції застосовано обґрунтовано: голів так званих “ДНР” і “ЛНР” Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника, громадян РФ, які в тій чи іншій формі беруть участь в агресії РФ проти України. Проте ця група в списку нечисленна – 11–12%. Водночас санкції також спрямовані проти 557 “злодіїв у законі”, більшість яких перебуває поза Україною, та до 111 іноземців – “кримінальних авторитетів”.

За даними правозахисників, більшість осіб у санкційному списку – вихідці з Кавказу чи Закавказзя. Уродженців Грузії в списку – 366, Азербайджану – 48, Вірменії – 37, Чечні – 36, Дагестану – 15, Абхазії – 1, разом – 503. Розподіл за громадянством такий: громадян України – 15, РФ – 282, Грузії – 263, Азербайджану – 44, Вірменії – 31, Молдови – п’ять, Білорусі, Казахстану та Киргизстану – по три, Узбекистану та Австрії  – по два.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter