У Польщі засудили праворадикалів, які підпалили Угорський культурний центр в Ужгороді 

Дата: 24 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Суд у Кракові виніс вироки трьом громадянам Польщі, членам ультраправого угруповання “Фаланга”, винним у підпалі Угорського культурного центру в Ужгороді в лютому 2018 року. 

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання Gazeta Krakowska.  

Справу польські правоохоронці розглядали як терористичний акт. Як заявляв прокурор Маріуш Садло, злочин “був частиною зусиль Росії, спрямованих проти України: метою було внутрішнє послаблення України і дестабілізація становища в цій країні”.

Прокуратура також стверджувала, що підпал мав “поглибити національні міжусобиці між українцями та угорцями”.

Так, 29-річного Міхала Прокоповича, організатора злочину, засудили до трьох років позбавлення волі. Прокуратура просила для нього 4,5 роки ув’язнення. Чоловік є членом прокремлівської партії “Зміна” (“Zmiana”), лідера якої, Матеуша Піскорського, польські спецслужби обвинувачують у шпигунстві на російську розвідку.

Прокопович також є членом неонацистської організації “Фаланга” (Falanga). Її члени, як пише “Радіо Свобода”, брали участь у бойових діях на Донбасі на боці російських гібридних сил. 

Безпосередні виконавці замовлення, 26-річний Адріан Марглевський і 23-річний Томаш Шимковяк, отримали два і один роки ув’язнення відповідно. Обидва пов’язані з парамілітарною організацією “Стрілець” та “Фалангою”.  

Усі обвинувачені також повинні сплатити штрафи і відшкодувати збитки, завдані пожежею. 

Організатор злочину заявляв, що підпал замовив німецький журналіст Мануель Оксенрайтер, на той час співпрацівник депутата Бундестагу Маркуса Фронмаєра з ультраправої партії “Альтернатива для Німеччини” (AfD), відомої своїми проросійськими симпатіями. Причетність Оксенрайтера до підпалу перевіряла прокуратура в Німеччині. Сам він її заперечував.

Нагадаємо, що 4 лютого 2018 року двоє чоловіків через вікно кинули коктейль Молотова всередину Угорського культурного центру в Ужгороді. Водночас перша спроба підпалу не вдалась, тож зловмисники купили на одній із АЗС бензин у пластиковій тарі та підпалили приміщення вдруге. 

На той час відносини між Україною й Угорщиною різко загострилися через український закон “Про освіту”. Він передбачив поступове запровадження у школах переходу на навчання державною українською мовою, в чому Будапешт побачив порушення прав угорської меншини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter