У Польщі намагаються криміналізувати сексуальну освіту. Тисячі вийшли протестувати проти цього

Дата: 17 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

До парламенту Польщі подали законопроєкт, яким хочуть криміналізувати сексуальну освіту в школах. У відповідь на це 16 жовтня тисячі поляків вийшли на акції протесту у Варшаві та інших містах. 

Про це повідомляє DW. 

Проєкт закону, ініційований альянсом противників абортів, підтримала керівна партія “Право і справедливість”, відома гомофобною та націоналістичною риторикою. Згідно з ним учителям може загрожувати до трьох років ув’язнення за уроки сексуального виховання.

Законопроєкт призначений запобігати “педофілії”, оскільки, на думку авторів, уроки сексуального виховання “заохочують учнів до сексуальної активності”. Під заборону може потрапити й інформування в школах щодо протизаплідних засобів.  

За словами фахівців, сексуальна освіта, навпаки, допомагає запобігти небажаним вагітностям, веде до зменшення кількості абортів і ризиків зараження ВІЛ та іншими хворобами, що передаються статевим шляхом. 

“Це хвора ідея”, – так законопроєкт прокоментувала депутатка від опозиції Йоанна Шеуринг-Вельгус.

Необачним та регресивним вважає його й Драгіня Надаждін, директока Amnesty International у Польщі:

Сексуальна освіта має вирішальне значення для інформування молоді про своє тіло та важливість таких речей, як здорові стосунки, згода, контрацепція та профілактика захворювань, що передаються статевим шляхом.

Верховний суд країни у своєму попередньому рішенні зазначив, що законопроєкт у чинному вигляді суперечить завданням, покладеним державою на освіту, й може порушувати конституційні права на освіту та охорону здоров’я.

Однак “Право і справедливість” проголосувала за продовження роботи над суперечливим законопроєктом. 

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), найчастіше українські підлітки дізнаються про секс в інтернеті (58,4%), менше – від друзів та однолітків (41%). На третьому місці батьки та вчителі – 32,5 та 28,9% відповідно. Кожен третій підліток, який мав секс, не використовував презерватива під час першого статевого акту.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter