У полоні російських окупантів перебуває близько 600 цивільних жителів Запорізької області – Малашко

Дата: 28 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися
Щонайменше 600 цивільних з тимчасово окупованих територій Запорізької області наразі перебувають у полоні російських окупантів. Серед них є діти.
 
Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на очільника Запорізької ОВА Юрія Малашка.
 
Ілюстративне зображення. Фото: Depositphotos

За даними адміністрації, таких полонених можуть утримувати як на тимчасово окупованій території регіону, так і на території Росії.

“Станом на сьогодні у нас офіційно зареєстровано дані щодо близько 600 цивільних осіб, які зниклі безвісти або перебувають у казематах. Це ті випадки, коли рідні телефонують до нас або до об’єднаного центру звільнення полонених і кажуть про те, що відбувається. Ці випадки обов’язково реєструються в органах поліції і беруться на контроль для наступного обміну, повернення додому. Якщо людина мала відношення до збройних сил України, то зазвичай вони вивозять таких людей до Російської Федерації і тримають у Ростові-на-Дону чи ще десь у тюрмах. Якщо цивільні особи, то можуть утримуватися у слідчих ізоляторах чи на підвалах”, – сказав голова ОВА.

Він також розповів, що відомі факти перебування в полоні дітей, але наразі українська влада не може підтвердити, де саме вони перебувають.

Другий рік в полоні перебуває і мер Дніпрорудного (Василівський район Запорізької області) Євген Матвєєв. Його окупанти викрали у березні 2022 року.

“Є різна інформація, і вона не підтверджена. Не хочу говорити, бо вона дуже різна”, – додав Малашко. 

За його словами, більшість полонених, які мали відношення до ЗСУ, вивозять до РФ і тримають там у тюрмах. Цивільних тримають в СІЗО, або на “підвалах”.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну спостерігачі Моніторингової місії з прав людини ООН зафіксували майже тисячу випадків свавільних затримань та викрадень цивільних мешканців окупованих Росією територій. 

З початку лютого до кінця липня 2023 року Моніторингова місія ООН зафіксувала 43 свавільних затримання людей на окупованих росіянами територіях. Однак реальна цифра, ймовірно, більша через затримування в ідентифікації людей, зазначила очільниця місії Даніель Белль

За її словами, близько 90% опитаних спостерігачами ООН колишніх затриманих заявили про катування та жорстоке поводження з боку росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter