У політв’язня Зеврі Абсеїтова в російській колонії з’явилися нові хвороби – адвокат

Дата: 30 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У незаконно засуджених фігурантів першої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова “значно погіршився стан здоров’я”. 

Про це розповів громадському об’єднанню “Кримська солідарність” адвокат Сергій Легостов, який відвідав їх у російській колонії Ставропілля. 

За його словами, Зеврі Абсеїтов відмовляється від надання планової медичної допомоги в колонії.

“У нього були старі діагнози, але з’явилися й нові хвороби, бо пішов уже п’ятий рік у неволі. Лікування, на його думку, можливе тільки з допомогою незалежних лікарів-фахівців, відповідного обладнання медичного, захисника і консула України. Обстеження він бачить тільки в такому форматі, в іншому форматі іншим лікарям він не довіряє, хоч і сам є лікарем-стоматологом. Належну медичну допомогу в колонії отримати неможливо”, – стверджує адвокат.

Легостов повідомив, що стан здоров’я 54-річного Меметова не найкращий. Він попросив привезти йому ліки.

Через чинні обмежувальні заходи в політв’язнів відсутня можливість бачитися з рідними. 

“Ремзі Меметов чекає зняття карантину і можливості бачитися з рідними за короткостроковим і тривалим побаченням. Але, на жаль, поки у виправних колоніях протикоронавірусні заходи не знімають. Взагалі, у них складається враження, що поки було слідство і суди, вони перебували в полі зору, були в інтернет-просторі на рівні статей і публікацій, а в колонії відчувають себе забутими”, – нарікає Легостов і додає, що тривалість ізоляції кримських політв’язнів позначається на їхньому емоційному стані.

Захисник наголошує на важливості листів для політв’язнів від громадськості. За його словами, вони надають політв’язням неабияку підтримку.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Поширте цю новину серед ваших друзів у соцмережах. 

Нагадаємо, 12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики обшукали будинки мусульман, кримських татар, а також місцеве кафе. У результаті вони затримали та звинуватили в тероризмі чотирьох бахчисарайців: Зеврі Абсеїтова, Ремзі Меметова, Рустема Абільтарова й Енвера Мамутова. Їм інкримінують участь в організації “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але законної в Україні.

У грудні 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Енвера Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова – до дев’яти років колонії суворого режиму.

Жоден із фігурантів своєї провини не визнав. Усі вказували на “політично вмотивований характер” кримінальної справи.

11 липня Верховний суд Росії змінив вирок фігурантам справи. Енверу Мамутову призначили покарання у вигляді 16 років дев’яти місяців ув’язнення, Ремзі Меметову, Рустему Альбітарову, Зеврі Абсеїтову – вісім років дев’ять місяців позбавлення волі кожному.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter