В Оттаві запроваджують надзвичайний стан через протест далекобійників, обурених антиковідними обмеженнями

Дата: 07 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Міський очільник Оттави Джим Вотсон оголосив про запровадження в столиці Канади надзвичайного стану через протест далекобійників, які не згодні з обмеженнями, введеними у зв’язку з пандемією коронавірусу. 

Про це повідомляє CTV.

Фото: Lars Hagberg / Reuters

Акція під назвою “Колонна за свободу” розпочалася ще 23 січня у Ванкувері, на західному узбережжі Канади. Причиною обурення далекобійників стало запровадження обов’язкової вакцинації під час перетину канадсько-американського кордону. Нині нещепленим канадським водіям необхідно проходити двотижневу ізоляцію після повернення зі США, а їхніх колег зі США не пускають до Канади без довідки про вакцинацію. 

29 січня колона, що проїхала понад 4 тисячі кілометрів, дісталась Оттави. Далекобійники встановили намети, польову кухню та заявили, що не поїдуть, поки федеральний уряд не скасує обмежень. Ця вимога є нездійсненною, оскільки за введення деяких заходів відповідають уряди провінцій, зазначає видання DW.

4 лютого правоохоронці обіцяли розігнати акцію, а начальник поліції Оттави Пітер Слолі заявив, що мітингувальники добре організовані, добре фінансуються і вкрай віддані опору всім спробам безпечно завершити демонстрацію. Попри ці заяви, за даними CTV, 6 лютого підтримати страйк водіїв прийшли близько 5 тисяч людей зі щонайменше однією тисячею автомобілів та тракторних причепів.

Фото: AP

За словами мера Оттави Джима Вотсона, запровадження режиму надзвичайної ситуації показує всю серйозність загрози безпеці.

“На кону – безпека містян, якій загрожують демонстрації. Ми перебуваємо в самому розпалі надзвичайної ситуації, найсерйознішої надзвичайної ситуації, з якою коли-небудь стикалося наше місто. Нам потрібно рухатися набагато швидше, набагато активніше, щоб повернути лад на вулицях”, – заявив він. 

Введення надзвичайного стану полегшить деякі бюрократичні процедури для поліцейських, однак не надасть правоохоронцям більших повноважень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter