В останньому слові в суді політв’язень Куку закликав РФ припинити репресії в Криму

Дата: 11 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Політв’язень Емір-Усеїн Куку закликав Росію припинити репресії за національною ознакою в Криму та негайно звільнити всіх політичних ув’язнених, яких незаконно тримають на півострові та в РФ.

Про це він сказав у своєму останньому слові в суді, яке опублікували активісти “Кримської солідарності”.

У своєму виступі Куку наголосив, що його та інших фігурантів так званої “ялтинської справи “Хізб ут-Тахрірі “Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія. Мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими. судять не за тероризм, а за те, що вони є кримськими татарами. 

“Мене і моїх товаришів судять за те, що я нібито вів “терористичну” діяльність і готував насильницьке захоплення влади в Криму і в Росії. А насправді за те, що я – кримський татарин, мусульманин, хочу проживати на своїй землі, історичній батьківщині – в Криму, сповідувати в повному обсязі свою релігію – іслам, навчати її своїх дітей і поширювати це знання серед інших людей, боротися проти несправедливості і захищати права людей”, – сказав він.

Політв’язень додав, що утиски кримських татар почалися не після окупації півострова у 2014 році, а задовго до цього. 

“Царський режим вигнав нас із рідної землі і примушував до еміграції в Османську державу. Комуністична влада в особі “кривавого тирана” Сталіна і його поплічників узагалі виселила поголовно і мало не знищила весь наш народ. Вони поставили мету: Крим без кримських татар, тобто нас – кримських мусульман різного етнічного походження, об’єднаних однією релігією, мовою, культурою і місцем проживання. Ми були головною стратегічною загрозою з Півдня раніше Російській Імперії, потім СРСР. Сьогоднішні події – ланки одного ланцюга”, – вважає Куку.

Політв’язень нагадав, що ще до 2014 року російські телеканали демонізували кримських татар, показуючи їх як загрозу російськомовним жителям півострова:

“Особливий наголос робили на небезпеці відродження нашої релігійності. Тому легко було знайти і оголосити “терористами” вірян, які дотримуються приписів своєї релігії і роз’яснюють її людям, після 2014 року. Чи не здається вам дивним, що за 23 роки проживання в Криму під владою України не було ні “екстремістів”, ні “терористів”, ні самих “терактів”?”

Звинувачення російських силовиків у “тероризмі” Куку назвав цинічною брехнею. 

“Тероризмом” звинувачення називає роз’яснення ісламської релігії, відродження кримськотатарського народу як мусульман і прагнення до відродження того високого становища, яке він посідав серед інших народів. Росія – її держапарат, сьогодні є сама джерелом міжнародного тероризму. Вона за допомогою своєї військової машини державно-олігархічної економіки, яка на ЗМІ намагається нав’язати всьому світу свою владу”, – сказав він. 

Відомо, що наступне засідання, на якому мають ухвалити вирок усім фігурантам так званої “ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”, заплановане на 12 листопада. Російські прокурори вимагають для Мусліма Алієва 20 років позбавлення волі, Інвера Бекірова – 20 років і шість місяців, Еміра-Усеїна Куку – 15 років, Вадима Сірука – 15 років, Арсена Джеппарова – 13 з половиною, а для Рефата Алімова – 14 з половиною років в’язниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter