В ООН побачили загострення наявних виявів нерівності в Україні на тлі пандемії

Дата: 22 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні вияви нерівності й проблеми у сфері прав людини, які існували раніше, ще більше загострилися під час пандемії коронавірусу.

Такого висновку дійшли в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини.

За шість місяців, які експерти ООН провели в Україні, вони побачили, що запроваджені обмеження, пов’язані з ковідом, посилили труднощі, зокрема, населення, яке постраждало від конфлікту на Сході України. 

“Закриття контрольних пунктів в’їзду / виїзду розділило сім’ї, позбавило людей можливості отримувати соціальні виплати й обмежило доступ до медичної допомоги та освіти. Ми вітаємо рішення уряду, яке дозволяє пенсіонерам – внутрішньо переміщеним особам не проходити ідентифікації кожні два місяці. Однак ми занепокоєні повідомленнями про те, що деякі області почали вимагати цього, незважаючи на продовження пандемії та строку дії відповідних обмежень”, розповіла голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер.

Особи, які вже перебували у вразливому становищі, постраждали ще більше, коли спалахнула пандемія COVID-19, стверджують монітори. Такі групи, як роми, особи з інвалідністю, які живуть у громаді, безпритульні особи, літні люди та особи з інвалідністю, що перебувають у спеціалізованих закладах, до пандемії вже стикалися з обмеженнями прав на охорону здоров’я, працю, освіту і достатній життєвий рівень та зазнали непропорційного впливу коронавірусу і заходів уряду, спрямованих на боротьбу з пандемією.

Нагадаємо, раніше в Моніторинговій місії ООН з прав людини розповідали про те, що через пандемію коронавірусу безпритульні люди в Україні залишися майже без підтримки держави, зокрема в Київській, Вінницькій, Тернопільській, Закарпатській, Луганській та Запорізькій областях, де органи місцевого самоврядування не створили притулків і не надають жодного фінансування закладам, організованим громадськими об’єднаннями чи релігійними організаціями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter