У окупованих Армянську та Ялті почались два нових кримінальних процеси проти Свідків Єгови

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У окупованому Криму так звані Армянський та Ялтинський міські суди розпочали судові процеси за “організацію та фінансування екстремістської діяльності” проти Свідків Єгови — Тараса Кузьо, Дар’ї Кузьо, Петра Жильцова, Сергія Люліна, Тадевоса Манукяна, Олександра Дубовенка та Олександра Литвинюка.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”. 

Тарас Кузьо, Дар’я Кузьо, Петр Жильцов, Олександр Литвинюк. Фото: “Кримська солідарність”

Торік у березні слідчий відділу з кіберзлочинів “СК Республіки Крим” В. А. Новіков порушив кримінальну справу проти батька двох неповнолітніх дітей Тараса Кузьо. Чоловіка звинуватили у фінансуванні екстремістської організації.

Російські силовики невдовзі прийшли з обшуком до його дому, зламали двері, вилучили грошові заощадження родини, електронні пристрої та Біблії, а самого Кузьо затримали та відправили під домашній арешт. Вже через кілька місяців кримінальну справу порушили проти дружини Тараса Дар’ї, а також Петра Жильцова, Сергія Люліна та Тадевоса Манукяна.

Люліна затримали та помістили до СІЗО, а 2 березня цього року перевели під домашній арешт.

4 березня “суд” у Ялті почав розгляд справи щодо подружжя Кузьо, Люліна, Жильцева та Манукяна. Їх звинувачують у фінансуванні екстремістської організації й максимальне покарання, яке вони можуть отримати, сягає 8 років за ґратами. Манукяна судять заочно, адже слідчі досі не знають, де він знаходиться. Розглядає справу “суддя” Володимир Романенко

Щодо справи, яку розглядає “суд” в Армянську, то почалась вона з того, як у серпні минулого року слідчий ФСБ Віталій Власов звинуватив в організації екстремістської діяльності Олександра Литвинюка та Олександра Дубовенка. За кілька днів після відкриття провадження у їхніх будинках пройшли обшуки.

Литвинюка затримали, допитали та відправили під домашній арешт, а Дубовенка, який був відсутній у день обшуку, затримали та допитали трохи пізніше. Фактично у його будинку відбулось два обшуки й після другого його помістили під домашній арешт. 

Їхню справу розглядає “суддя” Тетяна Фєдєнєва

Нагадаємо, що тиск на Свідків Єгови в Росії почався у 2014 році, а практика переслідування поширилась й на окуповані росіянами українські території Криму та Донбасу. 

Верховний суд РФ визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Згодом цей же суд за позовом Міністерства юстиції визнав діяльність організації у РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Переслідування вірян є грубим порушенням їхнього права на свободу думки, совісті та релігії. 

У Криму Свідків Єгови послідовно штрафують та відправляють за ґрати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter