У німецькому Бремені знайшли рештки трьох українських солдатів, яких 80 років вважали безвісти зниклими

Дата: 21 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У німецькому місті Бремен віднайшли рештки українських солдатів Івана Пастернака, Сергія Селика (Зелика) та Миколи Ковальчука, які зникли в часи Другої світової війни.

Про це повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба

Місце, на якому знайшли рештки українських солдатів. Фото: фейсбук-сторінка Дмитра Кулеби

У 2021 році у Бремені на території, яку місцеві називали Російським кладовищем, мали розпочати будівельні роботи. Після завершення Другої світової війни на цьому місці знайшли 772 поховання солдат з СРСР, з яких надалі перепоховали 456, а решту після закінчення з невстановлених причин розкопок, засипали двометровим шаром піску. 

Дізнавшись про плани будівництва на місці “кладовища”, українські дипломати разом з владою міста та активістами вже влітку розпочали масштабні археологічні розкопки. 

“Дипломати організували поїздку п’яти студентів-археологів КНУ ім. Т.Шевченка під керівництвом кандидатки історичних наук Тетяни Пастушенко. З 15 по 29 серпня вони взяли безпосередню участь у розкопках. Саме українські студенти виявили перші знахідки (окремі кості, солдатські номерні жетони)”, – розповідає Кулеба. 

Один з жетонів, знайдений студентом Олександром Глущенком, належав солдату Івану Пастернаку. Його донька Марія, а також троє онуків, Василь, Лідія та Галина, як з’ясувалось згодом, мешкають у Львові.

Родичів ще одного солдата Сергія Селика також знайшли завдяки допомозі Національного музею історії України у Другій світовій війні, а рідних третього солдата Миколи Ковальчука, родом з Волині, досі шукають. 

Один зі знайдених жетонів, що належав українському солдату. Фото: фейсбук-сторінка Дмитра Кулеби

На розкопках, що триватимуть до березня поточного року, досі залишаються неідентифіковані рештки, а тому дипломати сподіваються знайти й інших українців.

“Ми повертаємо Україні Україну, нашу історію і нашу пам’ять. Перевертаємо громадську думку в Німеччині та ламаємо російський міф про те, що все “радянське” – це “російське”, а відповідно, і всі хибні трактування про росіян як єдину “жертву” нацистської Німеччини, перед якою є “особлива відповідальність”, – зазначив Кулеба. 

Нагадаємо, що торік в Одесі знайшли одне з найбільших в Україні поховань жертв НКВС. Майже три десятки могильників із розстріляними одеситами виявили після вивчення одного із секторів колишнього спецоб’єкта НКВС “Татарка” на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги. Архівні дані вказують, що на цьому місці могли поховати щонайменше 270 людей, вбитих пострілами у голову. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter