У Німеччині з’явився уповноважений квір-спільноти

Дата: 17 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Німеччині запровадили посаду уповноваженого федерального уряду з імплементації сексуального та гендерного різноманіття, яку обійняв Свен Леман. 

Про це повідомляє DW.

Свен Леман

Свен Леман – 42-річний політик з партії “Союз-90 / Зелені”, який з 2017-го засідає в Бундестазі. До призначення уповноваженим квір-спільноти він три роки працював разом зі своєю колегою по партії Улле Шаувс спікером фракції з питань політики у сфері квір-спільноти та соціальної політики.

На виборах 2021 року Леман завоював мандат у своєму виборчому округу в Кельні – місті, яке відрізняється найбільшою гей-спільнотою в Німеччині.

До обов’язків Лемана на новій посаді входитиме робота з міністерствами щодо проєктів, які стосуються ЛГБТІК-спільноти. Також він відповідатиме за розроблення національного плану дій у сфері сексуального та гендерного різноманіття, що передбачає новий урядовий договір. У документі йдеться, зокрема, про те, що Німеччина має стати передовою державою у сфері боротьби з дискримінацією.

“У кожного має бути можливість жити вільно та в безпеці, маючи рівні з іншими права”, – заявив Леман, вступаючи на нову посаду.

ЛГБТ-активісти з радістю сприйняли створення нової посади та порадили уповноваженому почати працювати над тим, щоб гарантувати представникам спільноти включення до програми з евакуації біженців з Афганістану. Ця програма, представлена нещодавно міністеркою закордонних справ Анналеною Бербок, серед іншого передбачає усунення бюрократичних бар’єрів у питанні евакуації. 

Учасниці прайду в Берліні у 2017 році. Фото: BBC

Також уповноваженого просять довести до кінця зміни щодо прав транслюдей, зокрема скасування закону 1981 року, що регулює умови, за яких у країні можна змінити стать. Вимагають і ухвалити новий закон про сексуальне самовизначення. 

До реформи законодавства у 2011-му трансгендерні люди мали пройти стерилізацію, щоб закріпити в документах свою стать, а з 2018-го в країні є можливість використовувати опцію “інший” у відповідній графі документів.

Німецькі політики пропонують, щоб медичне страхування повністю оплачувало витрати, пов’язані зі зміною статі. Хочуть створити також фонд для виплати компенсацій транс- та інтерсексуальним людям, які постраждали від примусової стерилізації.

Нагадаємо, що минулого року Україна на 4% погіршила показник у європейському індексі політико-правового захисту прав ЛГБТ-людей.

Фотографія обкладинки: n-w.tv

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter