У Німеччині двоє агентів сирійських спецслужб постали перед судом: у чому їх звинувачують?

Дата: 29 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Вищий суд землі Рейнланд-Пфальц розглядає справу двох функціонерів сирійських спецслужб, яких звинувачують у тортурах і вбивствах цивільних під час громадянської війни в Сирії. 

Про це інформує німецький суспільний радіомовник Deutschlandfunk Nova

Повідомляється, що Анвара Р. та Eяда Р. затримали у 2019 році, після того як напередодні їх упізнали сирійські біженці. 

На думку оглядачки радіостанції Крістін Гельберг, судовий процес у місті Кобленц має символічне значення, оскільки злочини, що інкримінуються затриманим, досі вчиняються в Сирії режимом Башара Асада. І це не поодинокі тортури, а системна політика влади. 

Обидва підсудних відрізняються рангом. Обвинувачення проти Анвара Р. серйозні. Він очолював розслідування в горезвісному 251-му відділі сирійської спецслужби та протягом півтора року віддавав злочинні накази. Німецькі слідчі вважають, що Анвар Р. є безпосередньо відповідальним за численні вбивства та катування людей.

За даними ЗМІ, чоловікові не вдасться уникнути покарання навіть попри те, що він відвернувся від режиму та покинув Сирію. Слідчі покладають персонально на нього відповідальність за 58 випадків убивств. 

Повідомляється, що світові інституції та неурядові організації збирали докази, які доводять систематичну практику тортур режиму Асада. Провідну роль у доведенні злочинів відіграє невідомий фотограф під псевдонімом Цезар, який раніше оприлюднював фотографії порушень прав людини з боку сирійської влади. 

Загалом ідеться про 50 тисяч світлин понад 6 тисяч ув’язнених. На багатьох тілах зафіксовано номери, з яких можна зрозуміти, яке саме відділення спецслужби ув’язнило людину і яке, отже, відповідальне за вбивство. 

Земельна прокуратура місяцями проводила експертизу цих фотографій, і їй вдалося відшукати жертв 251-го відділу. З міркувань безпеки фотограф не розголошує своєї особи.

Deutschlandfunk Nova повідомляє, що судовий розгляд злочину проти людяності відбувається в Німеччині за принципом універсальної юрисдикції, оскільки Росія та Китай як члени Ради безпеки ООН блокують можливість, щоб Міжнародний кримінальний суд розслідував воєнні злочини та злочини проти людяності в Сирії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter