У НАТО назвали свої підходи в організації боротьби з дезінформацією

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У НАТО оприлюднили підходи організації до боротьби з дезінформацією, зокрема дали чітке визначення того, що таке дезінформація, пояснення, чому вона становить небезпеку, а також пояснили, чому в організації приділяють цьому явищу велику увагу. 

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на інформацію, розміщену на офіційній сторінці альянсу.

Фото: Філіппо Баччі / Getty Images

Водночас у документі йдеться про те, як НАТО протистоїть дезінформації, й надано рекомендації, як виявити й запобігти її поширенню.

Поняття дезінформації сформульовано так: “Неправдива або неточна інформація, що навмисно поширюється для маніпулювання думками та діями інших. Зазвичай дезінформація має на меті підігріти певну сильну емоцію (гнів, страх, огиду) і пересилити раціональне і критичне мислення у визначеній цільовій групі”.

Автори документа наголосили на тому, що дезінформація є одним зі складників ширшого набору заходів ворожої інформаційної діяльності, яка містить різні тактики, методи й процедури. Вони навели такі основні терміни в цій сфері:

  • Мізінформація – незловмисне поширення неправдивої або неточної інформації, хоча така інформація може заподіювати шкоду.
  • Пропаганда – інформація, покликана маніпулювати конкретною цільовою аудиторією з метою формування певної поведінки або переконань, часто застосовується державним суб’єктом протягом тривалого періоду для досягнення політичних цілей.
  • Ворожий наратив – спеціально створена історія, спрямована на дискредитацію або паплюження визначеного суб’єкта.
  • Ворожа інформаційна діяльність – широкий спектр узгоджених заходів, які мають на меті посіяти недовіру й маніпулювати думками, зазвичай із застосуванням одного або сукупності зазначених вище методів і прийомів, включно з оманливими мемами, теоріями змови, дипфейковими зображеннями або відео, цитатами поза контекстом або просто відвертою брехнею, яку люди поширюють з метою маніпулювання іншими.
  • Зовнішнє маніпулювання інформацією і втручання – модель поведінки, яка загрожує або може негативно позначитися на цінностях, процедурах і політичних процесах у цільовій країні. Така діяльність здебільшого не порушує законів, але має маніпулятивний характер, ведеться цілеспрямовано й узгоджено державними або недержавними суб’єктами, зокрема за допомогою маріонеток, як на своїй території, так і поза її межами.
  • Гібридна війна – застосування військових і невійськових, прихованих і відкритих засобів (включно з дезінформацією, кібератаками, економічним тиском, залученням як незаконних збройних формувань, так і регулярних збройних сил), щоб стерти межу між війною і миром, посіяти сумніви у свідомості цільових груп населення і дестабілізувати та ослабити суспільство.

Небезпека дезінформації полягає в тому, що вона знищує сполучну тканину суспільств, руйнує віру людей у традиційні джерела новин, які, на відміну від агентів дезінформації, дотримуються етичних стандартів і мають юридичні зобов’язання повідомляти факти, часто складніші й менш привабливі за прості ворожі наративи, наголосили в НАТО.

Дезінформація здатна заподіювати реальну шкоду, тому захист громадян від цієї загрози має бути пріоритетом національної безпеки, переконані в НАТО. Тож у документі наголошується на рішучості союзників по НАТО протидіяти цьому явищу.

Серед основних методів протидії вказано:

  • розуміння інформаційного середовища;
  • взаємодію з громадськістю;
  • викриття основних випадків дезінформації;
  • координацію із союзниками й партнерами.

Також автори документа навели п’ять найкращих рекомендацій для виявлення дезінформації та запобігання її поширенню: перевірка джерела, перевірка тону повідомлення, перевірка новини на офіційних джерелах, перевірка автентичності зображення, яке ілюструє інформацію, а також перевірка власної упередженості.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російська пропаганда щодо війни в Україні має великий вплив у країнах Південної Америки, зокрема в Колумбії. Міжнародні журналісти намагаються боротися з дезінформацією РФ, однак цьому заважає недовіра місцевого населення до США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter