У миколаївських школах з нового навчального року заборонили навчання російською мовою

Дата: 18 Червня 2022
A+ A- Підписатися

З нового навчального року в комунальних закладах загальної середньої освіти Миколаєва заборонили викладання російською мовою та її вивчення. Таке рішення ухвалив виконком Миколаївської міської ради.

Про це повідомила заступниця директора першої школи Миколаївського ліцею імені Олега Ольжича Маргарита Бондаренко.

Фото: Politeka

У зв‘язку з повномасштабним вторгненням російських військ на територію України, посяганням окупанта на територіальну цілісність і незалежність України, відповідно до ст. 10 Конституції України, керуючись пп. 1 п. “а” ст. 32 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконком міської ради вирішив: Заборонити з 1 вересня 2022 року у Миколаєві використання російської мови в закладах загальної середньої освіти, що належать до комунальної власності“, – зазначено у рішенні.

Заборонений набір до 1-4 класів з російською мовою навчання, вивчення російської мови як предмета, курсу, факультативу в 1-11 класах, оформлення російською мовою освітнього середовища тощо.

Російській мові не місце у закладах освіти Миколаєва! А в української мови з’явиться шанс?  Щиро радію мудрій політичній волі Олександра Сєнкевича… стосовно заборони російської мови як складової освітнього процесу в українських школах. І на часі знову мовне питання! “, –  написала Бондаренко.

Варто зазначити, що подібні рішення вже давно діють в інших містах України. Але для досі російськомовного Миколаєва воно дійсно має серйозне значення.

Нагадаємо, ще в березні уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь запропонував з 1 вересня цього року замінити російську мову в школах іншими предметами, збільшивши частку вивчення таких дисциплін, як історія України, українська мова, українська література, математика та англійська мова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter