У Мукачеві відкрили Ромський інтеграційний центр

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

6 лютого в Мукачеві відкрили ромський інтеграційний центр. Простір працюватиме як багатофункціональний центр для підтримки ромських громад, насамперед ромських жінок та дівчат.

Про це йдеться на сайті Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Фото з телеграм-каналу Омбудсмана Дмитра Лубінця

Діяльність центру організовуватиме місцева влада, ромські громадські організації та інші партнери, зокрема й інші організації ООН.

“Заходи охоплюватимуть заняття з грамотності та української мови, професійну підготовку, освіту дітей, підвищення обізнаності щодо гендерно зумовленого насильства та реагування, а також щодо громадянських прав та обов’язків. Крім того, мобільні групи УВКБ ООН та партнерів регулярно відвідуватимуть ці громадські центри для надання правової допомоги щодо доступу до особових документів, реєстрації народження, соціальних послуг, а також психосоціальної підтримки”, – йдеться в повідомленні.

Тим часом Омбудсман Дмитро Лубінець додав, що в межах відкриття представники державних, міжнародних і громадських організацій відвідали ромське поселення в Ужгороді, де побачили катастрофічні умови проживання ромів.

“Моніторингові візити до ромських поселень показали: через агресію Росії ситуація з отриманням ромами документів, які посвідчують особу, погіршується. Через це ромам також складно працевлаштуватися, отримати медичні послуги, статус ВПО чи гуманітарну допомогу”, – зауважив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Згідно з неофіційними даними ромських громадських організацій, на Закарпатті кількість людей, які не мають документів, може сягати 10 тисяч. Зважаючи на це, Офіс Омбудсмана спільно з Радою Європи реалізує пілотний проєкт із документування ромів у Мукачеві.

Покращення дотримання прав ромської національної спільноти, за словами Лубінця, є частиною євроінтеграційних зобов’язань України.

Нагадаємо, що в серпні минулого року до Офісу Омбудсмана звернулися роми-переселенці, які заявляють про дискримінацію за етнічною ознакою. ВПО скаржаться, що Ужгородська міська рада порушує їхні права на житло та соціальний захист.

У зверненні йдеться, що у зв’язку з ремонтом у ліцеї всіх переселенців тимчасово перемістили до Ужгородської поліклініки №2. Водночас лише ромським родинам відмовили в переселенні, мотивувавши це відсутністю місць.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter