У Моршині, де вакцинувалася більшість населення, жодна людина не лежить з ковідом у лікарні

Дата: 26 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Курортному місті Моршин на Львівщині жоден із 22 хворих на коронавірус не потребує госпіталізації. Навесні більшість жителів міста щепилися проти коронавірусу в межах експерименту Міністерства охорони здоров’я.

Про це повідомив міський голова Руслан Ільницький Укрінформу.

Моршин. Фото: kray.org.ua

Пілотний проєкт із вакцинації Моршина Міністерство охорони здоров’я запустило наприкінці квітня. До цього, під час хвилі захворюваності в березні, як розповідає Ільницький, госпіталізованих у важкому стані було дуже багато та траплялися летальні випадки. Наразі першу дозу вакцини проти коронавірусу отримали 75% містян, а двома дозами щепилися 74% населення.

“Станом на сьогодні в Моршині всього 22 людини мають COVID-19 (це не нові випадки, які виявляють за добу, а сумарна кількість станом на 26 жовтня. – Ред.), з них вісім вакцинованих, але жодна людина не перебуває в лікарні. Якщо влітку в нас не було жодної хворої людини, то з появою Delta-штаму маємо таку тенденцію. Але за весь цей період жоден хворий не був госпіталізований. Хворіють у легкій і середній формі, тому лікуються вдома на самоізоляції”, – розповів міський голова. 

Ільницький додав, що масове щеплення містян допомогло не зупиняти роботи закладів у місті:

“Цей експеримент нам суттєво допоміг вийти з економічно-пандемійної кризи. В нас було виконання бюджету у квітні 50%, тепер 86–87%”.

Загалом у Моршині живуть 4239 людей, з яких 800 – це діти до 18 років. Для створення 70% імунного прошарку задля запобігання поширенню ковіду там необхідно було вакцинувати трохи більш ніж 2 тисячі осіб. У МОЗ розповідали, що до компанії популяризації масового щеплення серед моршинців долучилися медіа та релігійні спільноти. 

З липня в Україні доступ до вакцинації відкрили всім охочим після 18 років. До цього пріоритет мали групи ризику, зокрема літні люди, медики та військові. 

Для отримання щеплення можна обрати один з пунктів вакцинації на сайті МОЗ. Також вакцинуватися можна в пунктах масової вакцинації чи за допомогою мобільної бригади, що виїжджає до колективів кількістю понад 50 людей та маломобільних груп населення. Вакцинація є безкоштовною. 

Фотографія обкладинки: sanatorii-karpat.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter