У МОН назвали предмети, які мають вчити українські школярі за кордоном

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Набув чинності наказ МОН щодо особливостей навчання дітей, які виїхали через повномасштабне вторгнення Росії й здобувають освіту одночасно в школі країни перебування та Україні. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: АР

Предмети з програми українських шкіл, які мають вивчати діти-біженці, назвали “українським компонентом”.

Для дітей різного віку навантаження відрізняється. Так, учні 1–4 класів вивчатимуть лише українську мову й літературу, а також предмет “Я досліджую світ” у частині громадянської й історичної освітньої галузі.

Для старших дітей навантаження більше: 

  • для учнів 5–9 класів у списку українська мова та література, вступ до історії України та громадянської освіти (5 клас), історія України (7–9 класи), всесвітня історія (6 клас); основи правознавства (9 клас); географія (8–9 класи);
  • для учнів 10–11 класів у списку українська мова та література, історія України, громадянська освіта (10 клас), географія (11 клас), захист України.

Також у межах тижневого навантаження передбачили години для індивідуальних занять і консультацій: одна на тиждень для 1–4 класів і по дві — для 5–11 класів.

Щодо закладів в Україні, які навчатимуть дітей за кордоном, то їх може бути до пʼяти на область і Київ, а їх перелік визначатимуть органи управління у сфері освіти обласних, Київської міської військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Освітяни зараховуватимуть оцінювання з предметів, спільних для закордонних і українських шкіл.

“Така модель навчання запроваджена для того, щоби зменшити навантаження на учнівство, яке вимушене вчитися за кордоном. Водночас програма допоможе зберегти звʼязок цих дітей з Україною і мʼяко повернутися в нашу систему освіти після повернення додому. Буде визначено пʼять шкіл у кожному регіоні, у кожній може бути як один, так і кілька класів. Проте за потреби, якщо побачимо збільшення попиту на таке навчання, будемо розширювати перелік шкіл”, — пояснює заступник міністра освіти й науки Андрій Сташків.

Точну кількість дітей, які разом з батьками вимушено покинули Україну через російське вторгнення, назвати складно, втім, очільник уряду Денис Шмигаль наводив дані щодо близько мільйона осіб. Загальна ж кількість українських біженців лише в ЄС сягнула понад 5 мільйонів. 

Нагадаємо, що лише трохи більш ніж половина українців планує повертатися додому після остаточного завершення повномасштабної війни. “Точно планують” повернутися додому 50% українців, “радше планують” – 24%. Однак що довше триватиме війна, то більше людей адаптуються до життя за кордоном і не повернуться до України, зазначають дослідники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter