У Мінсоцполітики не змогли навести прикладів залучення іноземців до “фіктивної волонтерської діяльності”

Дата: 18 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба та Міністерство внутрішніх справ не змогли надати ніякої інформації щодо громадських організацій чи їхніх керівників, які займаються легалізацією іноземних волонтерів в Україні та сприяють “фіктивній волонтерській діяльності”.  

Про це виданню ZMINA повідомив Даниїл Попков, юрист Благодійного фонду “Восток SOS”

У грудні минулого року Кабмін вніс до парламенту законопроєкт №4521, яким вводяться серйозні обмеження у залученні українськими громадськими організаціями волонтерів-іноземців і осіб без громадянства до своєї діяльності. Документ розробило Міністерство соціальної політики України. У Мінсоці повідомили, що до них надходять звернення про порушення правил залучення до ведення волонтерської діяльності іноземців та осіб без громадянства, а розроблений законопроєкт спрямований на протидію “фіктивній волонтерській діяльності”.

Благодійний фонд “Восток SOS” звернувся до Мінсоцполітики, Державної міграційної служби та Міністерства внутрішніх справ із запитами та проханням навести дані за 2018-2021 роки про назви організацій, які залучають іноземців до “фіктивної волонтерської діяльності”, а також кількість іноземців, посадових осіб організацій, які підозрюються або обвинувачуються у кримінальних правопорушеннях, загальну кількість таких правопорушень, статті Кримінального кодексу за якими вони переслідуються. Але ніякої інформації отримати не вдалося.

“Інформації немає, не тільки по назвах організацій, які начебто займаються легалізацією волонтерів. Ні по керівниках, по яких, начебто, є кримінальні провадження, ні по волонтерах, тобто взагалі ніякої інформації немає”, – зазначив Даниїл Попков, юрист Благодійного фонду “Восток SOS”

Міністерство соціальної політики передавало запит до різних структурних підрозділів, але так і не навело прикладів порушень.

“Мінсоцполітики раніше відповідали безпосередньо за цю реєстрацію волонтерів. Потім вони створили соцслужбу у своїй структурі, вона тепер веде цей реєстр. Але вони написали, що оскільки служба була створена у грудні 2020 року, то інформації у них немає”, – додав Попков. 

Також представники Благодійного фонду “Восток SOS” просили надати протокол рішення Контактного аналітичного центру з питань протидії нелегальній міграції від 21 березня 2019 року. Державна міграційна служба відмовилась надати відповідне рішення, стверджуючи що це службова інформація, яка не підлягає розповсюдженню. МВС також не навело даних на підтвердження порушень, згаданих у пояснювальній записці до законопроєкту.

Нагадаємо, законопроєкт № 4521 суттєво ускладнює наявну процедуру залучення іноземних волонтерів, змінюючи її ключовий принцип: з повідомної вона стає дозвільною. Іншими словами, якщо зараз громадській організації, яка має статус волонтерської, досить проінформувати компетентні органи державної влади про залучення іноземних громадян чи осіб без громадянства як волонтерів, то в разі ухвалення цього законопроєкту для цього потрібно буде отримувати дозвіл у Мінсоцполітики, а самих волонтерів перевірятимуть МВС та СБУ.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter