У Мінських домовленостях не йдеться, що питання Криму знімається або переноситься, – Пристайко

Дата: 26 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заперечив тезу Росії, що Крим – закрите питання.

Про це він заявив сьогодні під час Age of Crimea Forum 2020, передає кореспондент видання ZMINA

“Ніде в Мінських домовленостях не сказано, що питання Криму знімається з порядку денного або переноситься на потім. Такий підхід – “спочатку Донбас, а потім Крим” – не є розумним, а, більше того, є хибним. Крим має лунати на всіх майданчиках, переговорах з Росією та безпекових форумах”, – зазначив міністр.

Він вважає, що якісним зрушенням має стати заснування окремого Кримського міжнародного форуму.

“І нехай спочатку без Росії. Ми потім змусимо її сісти за стіл перемовин”, – додав Пристайко.

За його словами, міжнародної політики щодо невизнання анексії Росією півострова недостатньо для ефективного процесу деокупації. Адже назріло питання суттєвого посилення національної політики щодо тимчасово окупованого Криму. Вона мала б на законодавчому рівні встановити чіткі обмеження на співпрацю з півостровом у різних сферах та відповідальність за їхнє порушення.

Пристайко переконаний, що окупація та спроби анексії призвели до глибоких наслідків, оскільки серйозно підірвали авторитет всієї системи міжнародного права, завдали удару по системі світової безпеки.

“Якщо хтось сподівався, що все вирішиться само собою, то цього не сталось і статися не могло. Нормальний світовий порядок відновиться лише тоді, коли Крим повернеться до України”, – сказав він.

Вадим Пристайко назвав утопією умиротворення країни з імперськими амбіціями.

“Крим не став для Москви відкупною проти продовження наступу Росії в центрі Європи, як думали наші іноземні партнери та дехто в Україні. Кримський успіх лише сп’янив кремлівських лідерів і заохотив їх до нових завоювань”, – сказав політик.

Він закликав усю міжнародну спільноту посилити увагу до окупованого Криму. Адже міжнародний політичний та економічний тиск на агресора має стати послідовним, інтенсивним та невідворотним.

“Дієві санкції, безумовно, коштують дорого, але війна, дискредитація основних положень та принципів міжнародного права – ще дорожче. Якщо ж санкції не дають очікуваного ефекту, то це не означає, що їх потрібно скасовувати. Навпаки, логіка підказує, вони мають послідовно посилюватися”, – наголосив міністр.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter