У Мінську домовилися про створення органу, що фіксує суб’єктність ОРДЛО, – медіа

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Останні підписані в Мінську домовленості про створення консультативної ради щодо врегулювання конфлікту на Донбасі фактично зафіксували суб’єктність ОРДЛО, а Росія отримала статус гаранта-спостерігача на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Про це повідомляє DТ.UA з посиланням на документи, передані в розпорядження співрозмовником у переговорній групі.

Основним завданням ради, як видно з документа, є діалог, консультації та вироблення пропозицій щодо проєктів політичних і правових рішень стосовно врегулювання конфлікту відповідно до комплексів заходів, зокрема з проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

У протоколі від 11 березня зазначається, що рішення ТКГ про заснування консультативної ради буде підписано 25 березня 2020 року, після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини. Водночас критерії та порядок призначення членів Ради визначаються Україною, окремими районами Донецької та Луганської областей, Російською Федерацією, Федеративною Республікою Німеччина, Французькою Республікою та ОБСЄ самостійно.

За словами оглядачки видання Тетяни Силіної, у так званій консультативній раді за стіл переговорів, або “консультацій”, на рівних правах і в рівному статусі саджають представників офіційної України та самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”. Вона додає, що це те, від чого Київ категорично відмовлявся всі шість років.

Оглядачка наголосила, що це помилка, вчинена свого часу Кишиневом у врегулюванні придністровського конфлікту, яку експерти настійно закликали Київ не повторювати, адже Росія, яка є агресором, за допомогою такого формату отримує підтвердження своїх слів про відсутність власних військ на території України. 

Друге, що спричиняє подив і побоювання в Силіної, це наявність у тексті формулювання про “необхідність всеосяжного політичного врегулювання конфлікту” і повна відсутність хоча б натяку на необхідність негайного припинення вогню, стійкого режиму тиші та гарантування всіх умов безпеки, необхідних для цього самого політичного процесу.

“Хоча побіжно згадані в преамбулі проєкту рішення ТКГ (навіть без зазначення назв і дат цих документів) “інші угоди, що становлять пакет Мінських домовленостей”, присвячені саме питанням припинення вогню і виведення іноземних військ із території України”, – розповіла вона. 

Нагадаємо, що нещодавно представники України та Росії під час зустрічі в Мінську домовилися про наступний обмін полоненими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter