У Мінцифри заперечили, що “Дія” збирає персональні дані українців

Дата: 23 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Застосунок “Дія” не збирає персональних даних громадян, а лише показує інформацію, яка й так є в реєстрах.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Дом” розповів очільник Мінцифри Михайло Федоров

Михайло Федоров. Фото: diia.gov.ua

Міністр зазначив, що жодної нової бази даних “Дія” не створює. 

“Навпаки, унікальність “Дії” полягає в тому, що це дуже безпечний продукт, який показує інформацію, яка є про вас у реєстрі. І коли у вас не підтягується будь-який документ, то для вас це важливий сигнал: виявляється, ви отримали цей документ і його використовуєте, а його немає в реєстрі”, – каже Федоров.  

Принцип роботи застосунку, переконує міністр, є демонстрацією підходу держави до персональних даних, який полягає в переконанні, що такі дані є власністю громадянина:

“Авторизуючись у “Дії”, я бачу, що знає про мене держава, я можу керувати інформацією про себе”.

Федоров розповів, що для перевірки безпеки застосунку Мінцифри проводить спеціальні міжнародні конкурси за участю “білих хакерів”. 

“Ми розгортаємо копію “Дії” в спеціальному пілотному середовищі без персональних даних, і “білі хакери” з усього світу намагаються знайти проблеми та вразливості в продукті. Ми їм за це сплачуємо гроші. Цього разу призовий фонд становить 1 млн грн. Таким чином, у нас у режимі реального часу відбувається краш-тест, аудит продукту, і ми його вдосконалюємо”, – мовить посадовець. 

Улітку цього року до парламенту внесли законопроєкт, яким пропонують запровадити багатомільйонні штрафи за порушення у сфері захисту персональних даних, а також надати громадянам так зване право на забуття. 

ZMINA докладно розповідала про те, як мінімізувати ризики, живучи у світі цифрових технологій, та захистити свої персональні дані. 

Фотографія обкладинки: Robin Worrall

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter