У мережі запустили кампанію #ПодаруйСвободу задля звільнення кримських політв’язнів

Дата: 16 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International просить небайдужих долучитися до акції до дня апеляції в кримській справі “Хізб ут-Тахрір”, яка розглядатиметься 22 червня в російському апеляційному військовому суді. 

Про це повідомляє пресслужба організації.

Цього дня суд переглядатиме обвинувальний вирок, який ухвалили правозахисникові Еміру-Усеїну Куку і п’ятьом співвідповідачам у тій самій справі в листопаді 2019 року за нібито причетність до забороненої в Росії, але легальної в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”.

“Ми вважаємо справу сфабрикованою, а всіх шістьох кримчан – Еміра-Усеїна Куку, Мусліма Алієва, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Арсена Джеппарова і Рефата Алімова – ми вважаємо в’язнями совісті. Разом ми можемо вплинути на хід справи, вимагаючи негайно звільнити кримчан, які ні в чому не винні, але опинилися за ґратами”, – йдеться в повідомленні.

Amnesty International нагадує, що Емір-Усеїн Куку – один із найвідоміших правозахисників серед кримських татар. Чоловіка неодноразово залякували, цькували та погрожували арештом, а під час затримання співробітники Федеральної Служби безпеки побили його. Дружині й дітям Еміра-Усеїна також погрожували.

Небайдужих українців просять написати листа головному військовому прокурору РФ за визначеним шаблоном та поширити цей допис разом із хештегом #ПодаруйСвободу та закликом написати листа, щоб якомога більше людей долучилися до кампанії правозахисників. 

Як відомо, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 94 людини.  71 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язнів уже отримали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter