У мережі волонтерку Вікторію Шинкаренко звинуватили в небажанні звітувати за кошти жертводавців: вона це спростовує

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Інтернет-ресурс “Критика” опублікував текст “Волонтерство чи афера? Звідки у Вікторії Шинкаренко кошти на нерухомість?”, в якому звинуватив колишню військовослужбовицю, а нині волонтерку та директорку комунального закладу “Будинок ветеранів” Вікторію Шинкаренко в небажанні “належним чином звітувати за кошти жертводавців”. Крім того, назвали волонтерку “власницею дорогої нерухомості”.

Спростовує та уточнює оприлюднені твердження волонтерка Вікторія Шинкаренко в коментарі виданню ZMINA.

Волонтерка Вікторія Шинкаренко. Фото: з особистої фейсбук-сторінки

“Для мене ця публікація не є новиною і несподіванкою. Це звичайна практика, тому що одночасно йде атака на сторінку у фейсбуці, вона блокується. Вже було три спроби її зламати. Також ламається месенджер. Це стандартна інформаційна війна проти волонтерів і активістів”, – каже Шинкаренко.

Фото: скриншот публікації із сайту “Критика”

Варто зазначити, що автора тексту немає. Ресурс звинувачує волонтерку в тому, що, “маючи зареєстрований і функціонуючий благодійний фонд та громадську організацію, пані Шинкаренко все одно збирає гроші не на їхні офіційні рахунки, а на особисту банківську картку, адже фізична особа не зобов’язана подавати податкові декларації”.

У відповідь на це звинувачення волонтерка каже, що зареєструвала спеціальну волонтерську картку і вона не має стосунку до її особистих коштів: “Я зареєструвала її в податковій відповідно до закону, подала рух коштів і зареєструвала в реєстрі. Наприклад, з рахунку благодійного фонду ми не можемо купити автомобіль за кордоном. А ми купили орієнтовно 80 автівок. Коли перераховуються кошти з картки, там обов’язково вказується призначення – “дорога в Норвегію”, “кошти на запчастини”.

Крім того, у тексті присутні звинувачення, що волонтерка є власницею дорогої нерухомості, а саме триповерхового заміського будинку. Невідомий автор статті оприлюднює документи, які начебто йому “надали анонімні джерела, де вказано, що річний обіг бізнесу в останні роки його функціонування складав не більше 500 тис. грн”, а “середня заробітна плата станом на 2021 рік становила 12 253 гривні на місяць”. 

Волонтерка пояснює ZMINA, що 25 років займалася міжнародними вантажними перевезеннями, також мала два магазини в центрі міста та п’ять фур. Після того як очолила комунальний заклад “Будинок ветеранів”, закрила ФОП, адже державні службовці не можуть вести підприємницьку діяльність. Спочатку Шинкаренко переписала все на сестру, а через рік продала.

“Ми жили в центрі Рівного. Кілька років тому ми продали будинок у центрі міста, який коштував дорого, і переїхали до передмістя. Мій цивільний чоловік, який веде підприємницьку діяльність і має свої газові й кисневі станції, теж заробляє певні кошти. Якби це було об’єктивне розслідування, мало б бути не лише те, що набуте, а й витяг з відчуженого нерухомого майна. Якби порахували відчужене майно і набуте, то постало б до мене питання, де гроші ділися”, – каже волонтерка.

Також Вікторія додає, що на світлині будинок на дві сім’ї і її частка в ньому – одна четверта.

“Чомусь у нас заведено, щоб волонтер був бомжем, без освіти, голий-босий”, – говорить волонтерка.

На запитання, хто може бути замовником такого інформаційного матеріалу і що мається на меті, волонтерка відповіла так: “По-перше, через паркан від Будинку офіцерів на території військового шпиталю розташована каплиця Московського патріархату. Нас цей факт обурював, і ми писали про це в Міністерство оборони. По-друге, кожне місто виділяє кошти на оборону. У нашій області це стаття витрат “якщо білоруси нападуть”. Ці гроші просто закопуються в землю у вигляді окопів. Проконтролювати це неможливо. До нас звернулися військові, і ми попросили міськраду виділити субвенцію в розмірі 15 млн гривень на одну з бригад. Певні депутатські сили блокували це рішення. Можливо, комусь не подобається, що ці кошти йдуть за призначенням і не контролюються певними особами”.

Волонтерка планує подати заяву до кіберполіції щодо спроби зламати її акаунти в соціальних мережах. Через відчутність розуміння, хто є власником інтернет-ресурсу “Інформатор”, вона не впевнена, що поліція розглядатиму її заяву.

Ця публікація в дослівному цитуванні з’явилася також на інтернет-ресурсі “Інформатор” і “Знай.UA”.

Вікторія Шинкаренко у минулому військовослужбовиця, служила в розвідці. У 2018 році звільнилася зі служби і зайнялася волонтерством. Керівниця ГО “Допомога армії – Рівне” (ДАР) і ГО “Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини”, директорка комунального закладу “Будинок ветеранів” у Рівному.

Раніше ZMINA розповідала про показові справи проти волонтерів і те, як силовики підставляють тих, хто допомагає армії. Адже, як відомо, у березні 2022 року уряд ухвалив постанову 174, якою, зокрема, дозволив ввозити товари для військових за декларативним принципом і відніс їх до гуманітарної допомоги. Водночас того ж місяця народні депутати ухвалили відповідний закон, який доповнив Кримінальний кодекс України статтею 201-2 про “незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”. 

Про те, чому ця стаття не є ефективною, як правоохоронці переслідують волонтерів за так званий продаж гуманітарної допомоги та коли настає кримінальна відповідальність за продаж гуманітарки, читайте в матеріалі ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter