Нову голову делегації України в ПАРЄ Ясько закидали ейджистськими коментарями. Пояснюємо, де небезпека

Дата: 20 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Після того як пресслужба парламенту повідомила, що делегацію України в Парламентській асамблеї Ради Європи очолила депутатка від партії “Слуга народу” Єлизавета Ясько, у соцмережах почали оприлюднювати її фотографії, під якими ширились ейджистські та сексистські коментарі. 

 

28-річна Єлизавета Ясько – українська політологиня та експертка з питань культури. До нової Верховної Ради вона потрапила в списку партії “Слуга народу”, а до початку парламентської кар’єри працювала координаторкою Українського кризового медіацентру. 

Ясько відома тим, що продюсувала фільм “Крим: брудний секрет Росії” та заснувала ініціативу з культурної дипломатії Yellow Blue Strategy. Окрім цього, якщо вірити сторінці про Ясько у вікіпедії, новообрана очільниця української делегації в ПАРЄ стала першою українкою, яка закінчила Школу державного управління Блаватніка в Оксфордському університеті. 

Після появи новини про призначення Ясько у фейсбуку депутатку почали вітати колеги, водночас у коментарях до цих дописів люди глузували з надто дитячого, на їхній погляд, вигляду жінки.

Новый руководитель делегации Верховной Рады Украины в ПАСЕ. Елизавета Ясько, "Слуга народа".Читайте скоро текст на Цензоре.

Gepostet von Yevheniy Kuzmenko am Freitag, 20. September 2019

“Вона повнолітня? А школу закінчила?” – писали вони. 

Водночас експертка з недискримінації Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу вважає, що ситуація з коментарями під фотографіями Ясько – яскравий приклад не тільки сексизму і Сексизм – упередження чи дискримінація щодо людей через їхню стать або ґендер., але й ейджизму і Ейджизм – упередження чи дискримінація щодо людей через їхній вік..

“Ці коментарі не просто образливі, а й небезпечні. Тому що вони вчергове транслюють, що молода жінка не може бути фаховою, успішною та приймати рішення. Замість того щоб ставити запитання, як вестиметься політика від України в ПАРЄ, ллється мова ворожнечі і до віку, і до статі, і до того, чия вона ставлениця”, – наголошує вона.

Виртосу нагадала, що дискримінацію за віком українці вважають однією з найбільших проблем. Так, згідно з даними дослідження “Що українці знають про права людини?”, вік як ознаку, за якою найчастіше дискримінують в Україні, назвали 39,7% опитаних.

“Сьогодні хейтери розсипають коментарі щодо її віку, а завтра вони або їхні найближчі родичі можуть опинитися перед зачиненими дверима установи, компанії, в якій шукають роботу тощо. Тому що їм скажуть, що вони не підходять за віком, кольором волосся чи мовою, якою розмовляють. Дискримінація за віком стосується не тільки молодого віку, а й будь-якого: замолода, застара, передпенсійного, постпенсійного…” – впевнена експертка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter