“У мене руки почали гнити”: після російського полону житель Київщини втратив пальці та частину стопи

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Бізнесмен Олег Москаленко з селища Северинівка Бучанського району потрапив у полон до росіян на початку березня. Його кілька днів утримували роздягненим у двометровій ямі, що призвело до обмороження, втрати пальців на кінцівках та ампутації третини стопи. Через тиждень утримання в полоні його разом з іншим полоненим залишили помирати посеред лісу.

Свою історію Олег Москаленко розповів у ефірі передачі “Свідок”.

Олег Москаленко. Скриншот відео у Youtube

З початком повномасштабного вторгнення Олег Москаленко вивіз в Польщу свою родину, а під час повернення додому за документами 7 березня потрапив у полон до російських солдатів. Йому наділи на голову мішок та відвезли на базу росіян. Там його посадили у двометрову яму майже роздягненим у морозну погоду:

Я був “голий”. Ну майка була, і я був босий. Це були ще морозні ночі. Це завершилося тим, що на руці ампутували, укоротили пальці. На ногах мені ампутували одну третину стопи на одній нозі, а на другій нозі всі пальці”, – розповів Олег Москаленко. 

За його словами, у наступні два дні росіяни витягували Олега з ями, щоб влаштувати допит і вибити зізнання у тому, що він працює на ЗСУ та фіксує місцеперебування російських військових. Під час допитів, коли їм не подобалася відповідь на питання, то били прикладами автоматів та робили надрізи на пальцях. Через такий спосіб тортур та катування умовами утримання у нього почали гнити рани на руках та почорніли пальці на ногах.

“Це було просто знущання, це так виглядало. Насміхалися просто під час побиття”, – згадує він.

Після двох діб утримання в ямі, Олега кинули у погріб, де було ще двоє полонених чоловіків. Ще через декілька днів його разом з іншим полоненим завезли углиб лісу та кинули вмирати, бо розуміли, що без допомоги їм було не вибратися.

Олег Москаленко не міг іти, тому що ноги були обморожені. Іншому полоненому вдалося знайти будинок лісника із пічкою, де вони уперше за тиждень змогли зігрітися. Наступного ранку вдалося завести зламану машину без вікон біля будинку лісника і доїхати до блокпоста ЗСУ. Там йому викликали швидку та через кілька днів вивезли на лікування до Німеччини.

“Вже у Німеччині зашивали шви, бо на руках відмерла шкіра, вирізали її і просто зашивали. Було близько 5-6 операцій”, – розповів він.

Олег Москаленко. Фото foxnews.com
Олег Москаленко. Фото foxnews.com
Олег Москаленко. Фото foxnews.com

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях. Також розслідується 855 справ щодо воєнних злочинів проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.

Також стало відомо, що у 2022 році внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 16 502 особи. Національна поліція виявила 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумовано 1033 тіла цивільних та військових.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter