У Мелітополі окупанти заборонили роботу останнього українського благодійного фонду

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Мелітополі ФСБ РФ увірвалася в приміщення останньої української благодійної організації, яка працювала в місті – фонду “Підтримка Мелітополя”. Співробітників забрали на “фільтрацію”, приміщення обшукали, а потім закрили із залишками гуманітарної допомоги. Так, підопічні фонду, серед яких переважно люди з інвалідністю та люди літнього віку, залишилися без допомоги.

Про це повідомив голова фонду Валерій Газаєв.

Фото: Підтримка Мелітополя

За його словами, 13 січня в приміщення фонду прийшли озброєні люди. Один з них показав посвідчення співробітника ФСБ РФ. Окупанти почали обшукувати будівлю: у всіх волонтерів забрали мобільні телефони “для додаткової перевірки”, а їх самих допитали на місці. Під час обшуку росіяни нічого не знайшли. З двома волонтерами ефесбівці хотіли поспілкуватись окремо і забрали їх на допит, однак швидко відпустили.

Крім того, представники ФСБ РФ відібрали ключі від приміщення фонду, а волонтерам заборонили там з’являтися.

“Офіційний вердикт ФСБ: наш фонд працював незаконно, тому його закрили. У приміщенні лишилися медикаменти, засоби гігієни, продукти, холодильники, особисті речі волонтерів. Але головне, що в день обшуку 43 хворих самотніх людини чекали доставку продуктових наборів. І вони й досі не знають, чому ми не приїхали”, – зазначив Газаєв.

Керівник благодійної організації заявив, що не згоден з висновком окупантів про “незаконність” діяльності фонду. За його словами, у тимчасово захопленому місті неможливо таємно працювати організації, в якій у різний час було до 40 волонтерів, а в день продуктові набори отримували понад 500 осіб.

Від самого початку повномасштабного вторгнення в приміщення, де працювали волонтери, постійно приходили представники окупаційної “військово-цивільної адміністрації”. Вони дивилися, як відбувається роздавання допомоги, а подекуди навіть цікавилися, чи все гаразд. Про необхідні додаткові дозволи на надання допомоги ніколи не йшлося.

“Найбільше хвилюємося за наших підопічних. У декого з них зовсім немає рідних у місті, це літні люди, які не користуються інтернетом, тож навряд чи знають про те, що фонд закрили. От і чекатимуть на такі необхідні їм продукти, які ми вже не зможемо доставити”, – додав очільник фонду. 

Нагадаємо, що 17 червня 2022 року волонтера Ярослава Жука викрали окупаційні російські війська біля магазину “АТБ” в Мелітополі. Того дня він на своєму авто їхав містом. Невдовзі йому перегородив шлях автомобіль BMW, з якого вийшов невідомий озброєний чоловік. Погрожуючи пістолетом, він витяг Ярослава з машини та завдав йому кілька ударів. Потім він одягнув йому на руки кайданки, на голову натягнув мішок, запхав до машини та відвіз до будинку з підвалом.

Там Ярослава катували аж до 8 серпня: жорстоко били, застосовували електрострум та палили шкіру паяльною лампою. Під тортурами його змусили підписати фейкові зізнання, які він потім озвучив на камеру.

Пізніше Ярослава насильно вивезли до Криму, де й досі утримують в одному із сімферопольських СІЗО.

Читайте також: Справи проти волонтерів: як силовики підставляють тих, хто допомагає армії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter