У Маріупольському порту росіяни обстріляли два цивільних судна: екіпаж одного евакуювали, другого – просить про допомогу

Дата: 05 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріупольському порту росіяни обстріляли цивільне судно “Азбург” під прапором Домінікани. 

Про це повідомили в МВС.

Фото: телеграм-канал МВС

Обстріл стався вночі 4 квітня, коли росіяни гатили по порту з моря. Влучання в судно, що стояло біля причалу від 23 лютого, спричинило пожежу в машинному відділенні. Один із 12 членів екіпажу отримав поранення.

Капітан на міжнародному каналі морської безпеки подав сигнал SOS та повідомлення: “Увага! Увага! Судно під прапором Домініканської Республіки було жорстоко розгромлене, все розгромлене, мостик – розгромлений. Пожежа в машинному. Є поранені”.

Через отриману пробоїну корабель почав тонути, а пожежа охоплювала дедалі більшу площу. Екіпаж силами морських прикордонників змогли евакуювати, однак судно поступово йшло під воду, бо під постійними обстрілами доступу до нього в рятувальників не було. 

Про ще одне обстріляне росіянами цивільне судно “Смарта” повідомив місцевий сайт 0629.com.ua. З журналістами вдалося зв’язатися дочці капітана на ім’я Олександра. За її даними, на борту перебувають 19 людей екіпажу, включно із 65-річною жінкою, які потребують допомоги. Серед людей нібито є поранені. 

“У них закінчується вода та їжа… Їм дуже потрібно терміново хоча б це, поки ми їх звідти не витягнемо”, – цитують слова доньки капітана журналісти. 

Офіційної інформації про обстріл судна “Смарта” на момент публікації новини не було.

У ВМС ЗСУ зазначають, що досі в Маріупольському порту перебувають п’ять іноземних цивільних суден під прапорами Мальти, Домініканської Республіки, Ямайки та Ліберії з екіпажами на борту, серед яких громадяни Болгарії, Туреччини, Азербайджану, України та Росії.

“Через незаконні та нелюдські дії РФ цивільні моряки, як і мешканці міста, постійно знаходяться під смертельною загрозою”, – наголошують військові. 

Екіпажі суден, як вказують місцеві журналісти, “налякані й перебігають з одного корабля на інший, рятуючи своє життя”.

Нагадаємо, що раніше прикордонники розповідали про те, як російські військові зафарбовують на своїх кораблях назви та бортові номери, щоб вдаватися до провокацій щодо цивільних суден й звинувачувати в цьому українських військових.

Фотографія обкладинки: itv.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter