У Маріуполі агресивні молодики намагалися зірвати показ фільму про геїв-козаків

Дата: 13 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У Маріуполі близько п’ятнадцяти молодиків намагалися зірвати показ фільмів на ЛГБТ-тематику, запланований в артплатформі “ТЮ”. Зокрема, вони вдавалися до словесної агресії та протестували проти демонстрації стрічки про козаків-геїв на Запорізькій Січі. 

Про це повідомили на фейсбук-сторінці простору. 

10 вересня в артплатформі “ТЮ” запланували показ короткометражних фільмів про ЛГБТ, створених у межах спільного проєкту фонду “Ізоляція” та “Київпрайду” Coming out of isolation 2.0. 

Перед показом представники платформи натрапили в соцмережах на повідомлення, у якому йшлося про те, що “п*дараси та лєсбухі хочуть трохи хайпонути та добитися виховних робіт від місцевих правих та націоналістів”. У дописі також додали, що “пройти повз таке не можна”. 

З огляду на це ТЮ звернулася до поліції, щоб та забезпечила охорону заходу. 

“О 18:00 будівлю оточили близько п’ятнадцяти агресивно налаштованих чоловіків, які намагалися зірвати подію. Однак ми готувалися до візиту опонентів і були готові як до конструктивного діалогу, так і до агресивних дій. Поліція тримала оборону протягом трьох годин, поки тривали показ та обговорення, а кількість опонентів зростала”, – пишуть у фейсбуку платформи. 

Коментуючи ситуацію ZMINA, менеджерка ТЮ Ірина Березнева зазначила, що на молодиках не було символіки жодної з праворадикальних організацій:

“Вони курсували кількома групами. По черзі підходили до входу, а потім переходили на інший бік вулиці. Молодики вдавалися до агресивних реплік щодо ЛГБТ та платформи. Зокрема, говорили, що хочуть, аби фільм про геїв-козаків не показували. Водночас поліція реагувала швидко. Власне, молодики були збентежені присутністю правоохоронців”.   

У ТЮ повідомляють, що після події глядачі безпечно покинули простір. Утім, як розповіла ZMINA директорка ТЮ Діана Берг, за автівкою, в якій згодом поїхали вона, а також авторка та кураторка проєкту, організували переслідування.  

“Ми їхали останні. На пів шляху побачили, що за нами їде автівка, на якій приїжджали нападники до ТЮ. Але нас вчасно наздогнала машина поліції, щоб супроводити, тож нам вдалося безпечно дістатися пункту призначення. Ми очікували, що може бути сафарі, і це нас би не здивувало”. 

Нагадаємо, що 20 серпня 2018 року в Маріуполі група з тридцяти молодиків у балаклавах напала на відвідувачів концерту в ТЮ. Це був третій напад на платформу. Він тривав менш ніж хвилину, але молодики встигли побити близько десяти артистів та відвідувачів заходу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter