У майбутньому відновленні України ключову роль мають відіграти жінки – Верещук

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук вважає, що у майбутньому відновленні як звільнених територій, так і всієї України ключову роль мають відіграти жінки. Подібний досвід відбудови вже був у деокупованих областях.

Про це вона заявила, виступаючи на спеціальній дискусії Українського жіночого конгресу “Участь жінок у відбудові України”, пише “Укрінформ”.

Фото: Український жіночий конгрес

“Є досвід підготовки до деокупації нових наших територій. Сподіваємось, що уже невдовзі ми увійдемо в наш рідний Донецьк, Луганськ і головне – Ялту, Сімферополь, Севастополь. І ми робимо великий акцент саме на жіночій ролі у відбудові цих територій”, — зазначила Верещук.

Як пояснює міністерка, йдеться про роботу жінок в органах місцевої влади, у громадах, координаційних центрах, а також як психологинь, що супроводжуватимуть постраждалих людей і допомагають впоратись з ментальними травмами.

За її словами, роль жінок у відбудові держави є надзвичайно важливою і всеосяжною, оскільки йдеться не просто про відбудову інфраструктури міст та регіонів, а насамперед про відновлення людей.

“Коли ми відновимо людину, тоді людина відновить усе. І ключова роль тут знову ж таки жінок, які мають відновити дім, родини, чоловіків, які повертаються з війни”, – зауважила посадовиця.

Крім цього, Верещук наголосила, що великим викликом для держави після війни буде  повернення українських жінок з-за кордону. Міністерка переконана, що держава має боротися за кожну жінку і кожну дитину, і створити такі умови в країні, щоб вони чітко розуміли, куди вони можуть повернутися, хто їх тут чекає і що вони будуть робити.

Нагадаємо, що президент Світового конгресу українців Павло Ґрод вважає, що найкращим способом гарантування повернення українців є збереження їхньої української ідентичності. Зокрема, через українські заклади освіти за кордоном. Вони потрібні як запобіжники – для того, щоб діти не забували мову та почувались українцями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter