У Литві позбавили постійної посвідки на проживання екслідера проросійської організації “Єдність”

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Литві позбавили постійної посвідки на проживання Валерія Іванова – екслідера проросійської організації “Єдність”, яка виступала проти відновлення литовської незалежності на початку 1990-х років, також чоловік заперечував агресію Росії проти України.

Про це пише видання LNK.

Валерій Іванов. Джерело: lnk.lt

Приводом для цього, за словами голови департаменту міграції Литви Евеліни Гудзінскайте, стало те, що Іванов становить “загрозу нацбезпеці й своїми діями підтримує і поширює російську пропаганду”.

Зокрема, цього року навесні Іванов в інтерв’ю порталу LNK говорив, що не вважає вторгненням дії російських військ в Україні.

“Люди сказали, де вони хочуть жити, але на них не стали зважати. Було голосування і в Криму, і в Донецьку, і в Луганську. Якби на Україну напали, її давно б не було. Проводиться спеціальна військова операція”, – заявив пропагандист.

Влада країни поки не ухвалила рішення про депортацію Іванова до Росії, громадянином якої він є, оскільки розслідування стосовно екслідера “Єдності” ще триває. Чоловіка звинувачують у публічному схваленні радянських злочинів проти Литви.

Сам Іванов заявив LNK, що звернеться до суду, щоб оскаржити це рішення лише тоді, коли литовська влада покаже йому документ із вимогою покинути країну.

Журналісти нагадали, що наприкінці 80-х років минулого століття рух “Єдність”, очільником якого тоді був Іванов, виступав за збереження Литви в складі СРСР, вимагаючи запровадження в Литві прямого правління президента СРСР.

1991 року підозрюваний ставив під сумнів розстріл радянськими військовими прихильників незалежності Литви біля Вільнюської телевежі.

У 2018 році Іванова затримували за підозрою в шпигунстві на користь Росії, але звільнили зі статусом свідка.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Генеральна прокуратура Латвії оштрафувала на 15 500 євро колишнього шеф-редактора російського пропагандистського порталу “Sputnik Литва” Марата Касема за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter