У Литві оголосили надзвичайну ситуацію через наплив мігрантів з Білорусі

Дата: 03 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд Литви запровадив режим надзвичайної ситуації на національному рівні, у зв‘язку з великим потоком нелегальних мігрантів через кордон із Білоруссю.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на портал Delfi.

Оперативним главою по екстремальній операції призначена міністерка внутрішніх справ Агне Білотайте.

В уряді сподіваються, що режим надзвичайної ситуації полегшить реагування на дедалі більшу кількість нелегальних мігрантів, які прибувають до країни.

Раніше запровадити цей режим закликала прикордонна служба Білорусі. За даними прикордонників, із початку року вони затримали 800 нелегальних мігрантів у порівнянні з 70 за 2020 рік.

Литовські прикордонники тільки за минулу добу затримали 150 осіб, які незаконно перетнули кордон.

В МВС Литви повідомили, що на даний час для нелегальних мігрантів обладнано 835 місць для розселення, з них зайнято близько 500.

В цілому цього року до Литви з Білорусі намагалися потрапити 822 незаконних мігранти – в десять разів більше, ніж за весь 2020 рік.

Європейське агентство Frontex спрямувало місію прикордонників до Литви та Латвії для посилення охорони їхніх кордонів з Білоруссю.

Офіційний Вільнюс звинувачує Білорусь у недбалості та навіть у сприянні перевезенню іноземців до литовського кордону. Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білатейте заявила, що збільшення кількості мігрантів – це свідома політика білоруської влади проти Литви. Вона назвала такі дії білоруської влади початком гібридної війни.

У кінці травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що після міжнародної реакції на примусову посадку пасажирського літака Ryanair і введення нових санкцій  Мінськ не буде зупиняти потік наркотиків і мігрантів на кордоні з Литвою, як це робив раніше.

Фотографія обкладинки: “Українська правда”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter